Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 15 milliárd dolláros IMF-hitelt kap Ukrajna


Az IMF székházának bejárata Washingtonban 2022. október 8-án
Az IMF székházának bejárata Washingtonban 2022. október 8-án

Négyéves, 15,6 milliárd dolláros hitelcsomagról született megegyezés a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az ukrán hatóságok között, amelynek célja az ország költségvetési stabilitásának fenntartása és a szükséges reformok előmozdítása.

Még az IMF igazgatótanácsának is jóvá kell hagynia hivatalosan a megállapodást, amellyel a szervezet célja Ukrajna makrogazdasági stabilitásának megőrzése és a háború utáni újjáépítés.

Az első egy-másfél évben a masszív költségvetési hiány befoltozása a legfőbb feladat, így csillapítván a nyomást a jegybankon. Ezután a program az esetleges jövőbeli európai uniós csatlakozáshoz szükséges reformok meghozatalára és ezáltal az adósságpálya fenntarthatóságára fog összpontosítani.

A Nemzetközi Valutaalapnak a lépéshez módosítania kellett a saját szabályain, amelyek értelmében így már "kiemelkedően magas bizonytalansággal" szembenéző országoknak is nyújthatnak támogatást.

Aláhúzták: a nagyfokú bizonytalanság miatt a hitelhez komoly pénzügyi garanciákat várnak az Európai Unióhoz és a G7-országcsoporthoz hasonló donoroktól.

Ehhez kapcsolódóan: Egy új Marshall-terv? Hogyan fog újjáépülni Ukrajna?

Szakértők szerint a megállapodás további anyagi forrásokat is mozgósíthat, az ugyanis erős jelzés több szereplőnek arra nézvést, hogy a kijevi kormány stabil gazdaságpolitikát folytat.

Ukrajna az orosz invázió tavaly februári megindítása óta jelentősen fokozta katonai kiadásait, miközben gazdasági teljesítménye nagyjából 30 százalékkal csökkent. Mindez óriási lyukat ütött a költségvetésen, amelyet külső, elsősorban amerikai és európai finanszírozással próbálnak betapasztani.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG