Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 20 magyar békefenntartó katona sérült meg Koszovóban, 7 súlyosan


NATO békefenntartó katonák a koszovói Zvecan településen 2023. május 29-én
NATO békefenntartó katonák a koszovói Zvecan településen 2023. május 29-én

A magyar katonák a NATO koszovói békefenntartó missziójában vesznek részt, és tömegoszlatás közben sérültek meg. Az ottani szerbek csaptak össze a rendőrökkel, ekkor léptek közbe a békefenntartók.

Hétfő délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn este. Az ott összegyűltek a korábbi helyi választás eredmények miatt tiltakoztak.

Az összecsapásban több ország katonái is megsérültek. Úgy tudni, hogy a magyarok között hét súlyos sérült van, az állapotuk stabil. A közlemény szerint a sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton Magyarországra szállítja. A mentőegység az esti órákban Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, a KFOR volt parancsnoka vezetésével indul Koszovóba.

A tiltakozások még pénteken kezdődtek Észak-Koszovóban, amikor a helyi szerbek megpróbálták megakadályozni, hogy három település, Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei elfoglalják hivatalaikat. Mint közölték: nem szeretnék, ha a többségében szerbek lakta településeket albánok vezetnék, akiket ők ráadásul nem is választottak meg, mert többségük bojkottálta az április 23-i előrehozott polgármester-választásokat. A voksoláson a részvétei arány mindössze 3,47 százalékos volt.

A koszovói szerbek azt követelik, hogy a pristinai kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket. Albin Kurti miniszterelnök azonban a közösségi médiában vasárnap azt írta: a megválasztott polgármesterek minden állampolgár ügyeit figyelembe veszik majd.

A három említett településen hétfőn reggel a rendőrség és a helyi szerbek összecsaptak egymással, és ekkor vonult ki oda a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő. A KFOR azt közölte, hogy biztosítani kívánja minden koszovói közösség számára a biztonságos környezetet és a szabad mozgást.

Készült az MTI tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG