Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint ezer új fertőzött és 11 halott egyetlen nap alatt


Gimnáziumi osztálytársak köszöntik egymást a jelenléti oktatás első napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola osztálytermében Nyíregyházán 2021. május 10-én. Jelenleg nem általánosan kötelező az iskolákban a maszkviselés.
Gimnáziumi osztálytársak köszöntik egymást a jelenléti oktatás első napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola osztálytermében Nyíregyházán 2021. május 10-én. Jelenleg nem általánosan kötelező az iskolákban a maszkviselés.

Szerda óta 1.141 új fertőzöttet regisztráltak és 11 ember halálát hozták összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal. Száznál is többen vannak lélegeztetőgépen. Egyre több iskolában okoz gondot a járvány, bár az EMMI szerint ez teljes intézményeket nem, inkább egy-egy osztályt érint.

Az új esetekkel a járvány kezdete óta összesen 831.866 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 30.341-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 11.398, kórházban 742 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 113-an vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási tempót az emelkedő járványadatok sem tudják felpörgetni, szerdához képest 2.907-tel emelkedett az oltottak száma, amely most 5.916.769. Közülük 5.689.371-en kapták meg a második oltást is, 948 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Változtatott a karanténszabályokon az EMMI

Folyamatosan emelkedik azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol intézkedni kellett a koronavírusos megbetegedések miatt, írja a Népszava az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatására hivatkozva.

A szaktárca adatai szerint a járvány jelenleg az iskolák két százalékát érinti, és a tárcánál tudják, hogy egész iskolában nem, inkább egy-egy osztályban kellett intézkedést elrendelni.

Mint arról a Szabad Európa több cikkben beszámolt, az idei tanévtől kötelező központi járványügyi szabályok nincsenek, az intézményvezetők maguk döntenek az adott iskolában az előírásokról, és több helyütt már a tanteremben is maszkot kell hordaniuk a diákoknak.

A Népszavának küldött minisztériumi válaszból egy változás azonban kiderült, míg az iskoláknak tanévkezdéskor kiküldött intézkedési tervben még az állt, hogy bárki, aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek és karanténkötelezettség sem vonatkozik rá, most arról számolt be az EMMI, hogy az igazolt fertőzöttekre „továbbra is” érvényes a tíz napos karantén.

Poszt-covidos posztolt Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter egy éve esett át a betegségen, akkor többször posztolt állapotáról. Most a közösségi oldalán arról ír, hogy "egy utóhatás maradt: a futás egyszerűen 'nem jött vissza'. Próbáltam visszahozni a régi tempót és távolságot, de nem ment, úgyhogy átszoktam a konditerembe".

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG