Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint félezerrel nőtt a kórházban lévő fertőzöttek száma


A Dél-Pesti Centrumkórházban oltanak egy férfit, 2021. március 15-én.
A Dél-Pesti Centrumkórházban oltanak egy férfit, 2021. március 15-én.

Meglehetősen kevés embert sikerült beoltani március 15-én, és az új fertőzöttek száma is alacsony maradt keddre. Egy nap alatt több mint félezerrel nőt viszont a kórházba került fertőzöttek száma. A lélegeztetőgépen lévők száma is 1,1 ezerhez közeli, keddre csaknem hatvannal több embert kellett így ápolni.

Alig ötezer, egészen pontosan 4 926 új fertőzöttet regisztrált az állam március 16-ra. Hétvégéken és ünnepnapokon azonban eddig jobban szokott akadozni az adminisztráció, a több a napos átlagok teljesebb képet adhatnak a járvány valós lefolyásáról.

9 844 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 067-en vannak annyira súlyos állapotban, hogy lélegeztetőgépre tették őket. Ehhez egyrészt nem árt tudni, hogy Merkely Béla szerint "békeidőben" ezer főt tud megfelelő színvonalon ápolni a magyar egészségügy.

Másrészt az előző naphoz képest 544 fővel ugrott meg a kórházban ápoltak száma, ami igen jelentős emelkedés. 143 regisztrált közvetlen áldozatot is bejelentettek, így az vírussal azonosított, hazai áldozatai összesen eddig 17 226 embert jelentenek.

Kevesebb mint 13 ezer új embert sikerült beoltani a legutóbbi szünnapon. Ez újra belassuló oltási ütemet jelent. Ilyen oltási tempóval megközelítjük azt a februári arányt, amikor többször is több lett az új fertőzött, mint a napi új beoltott.

A kormány bejelentett céljaihoz is legalább naponta átlagosan 50 ezer új beoltottat kellene tudni megszervezni. Összesen eddig durván 1,35 millió ember kapott legalább egy oltást. Az esetleges adminisztrációs hibák folytán egyébként a több napos átlagok az oltásoknál is többet árulnak el, mint a napi bejelentések.

Akiket beoltottak vagy átestek már a betegségen, azok kaphatnak egy Magyarországon érvényes igazoló okmányt erről. Ennek a neve védettségi igazolás. Egyelőre a kormány se tudja pontosan, hogy ez mire lesz használható.

Asbóth Mártontól, a TASZ jogászától viszont megtudhatja, hogy mivel járhat egy ilyen papír, és mi az, mivel biztosan nem.

Az oltottaknak járhat jutalom, de a kimaradóknak büntetés nem
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:20:43 0:00

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG