Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint hét évre ítélt egy orosz Jehova Tanúja-tagot egy orosz bíróság


 A Jehova Tanúit üldözik Oroszországban. A képen a vallási csoport egy dán tagja várja az ítéletet, egy nyugat-oroszországi bíróságon 2019-ben.
A Jehova Tanúit üldözik Oroszországban. A képen a vallási csoport egy dán tagja várja az ítéletet, egy nyugat-oroszországi bíróságon 2019-ben.

Hét és fél év börtönbüntetést kapott a Jehova Tanúi szervezet egyik 63 éves tagja egy dél-oroszországi bíróságon. Ez az eddigi legszigorúbb ítélet azóta, hogy a hatóságok kampányt indítottak a hivatalosan szélsőségesnek nevezett és 2017-ben betiltott vallási csoport ellen.

Krasznodár város abinszki kerületi bírósága szerdán mondta ki bűnösnek Alekszandr Ivsint „szélsőséges csoport tevékenységének szervezése” vádpontban és még aznap ki is szabta a büntetést.

Jaroszlav Szivulszkij, a Jehova Tanúi Európai Szövetségének képviselője pénteken azt mondta a Szabad Európának, hogy „ez volt az eddigi legszigorúbb büntetés, amit Jehova Tanúja kapott Oroszországban” és hogy az elítélt életkora miatt „életfogytiglani börtönnel ér fel.”

Ivsin ártatlannak vallotta magát és azt mondta elvei a Biblia azon tanításait követik, amelyek elutasítják az erőszakot és szélsőségességet.

A nyomozók szerint Ivsin online biblia-szakköröket szervezett a csoport más tagjaival. A hatóságok szerint ezzel bűncselekményt követett el, mivel a vallási csoportot betiltották Oroszországban.

Razziáztak a Jehova Tanúinál, van, aki még mindig őrizetben van

Ugyancsak szerdán Moszkva és a főváros környékén 15 Jehova Tanúja otthonában tartott házkutatást a rendőrség és több embert bevittek kihallgatásra. Három személyt továbbra is őrizetben tartanak.

Közben a nyugat-oroszországi Kurszk regionális bírósága szerdán ismét elutasította Dennis Christensen, egy dán állampolgárságú Jehova Tanúja korai szabadlábra helyezési kérelmét. Cristensent 2017-ben hat év börtönre ítélték – mondta a vallási szervezet.

Betiltott szervezet

A Jehova Tanúit évtizedeken át gyanakvással szemlélték Oroszországban, ahol a domináns pravoszláv egyház egyik legnagyobb támogatója Vlagyimir Putyin elnök.

A Jehova Tanúi keresztény csoport arról ismert, hogy házról házra járva próbál téríteni, tagjai zárt körben tanulmányozzák a Bibliát, elutasítja a katonai szolgálatot és nem emlékeznek meg a nemzeti, vallási ünnepekről és a születésnapokról sem.

Amióta a csoportot törvényen kívül helyezték Oroszországban sok tagját bebörtönözték, még a Moszkva által elcsatolt Krím-félszigeten is. A csoport szerint többtucat tagját ítélték már el vagy vár az ítéletre vizsgálati fogságban.

2019. szeptemberében az Egyesült Államok megtiltotta a beutazást az orosz Szövetségi Nyomozóhatóság két magasrangú regionális hivatalnokának, hét őrizetbe vett Jehova Tanúja állítólagos megkínzásáért.

A moszkvai székhelyű Memorial Emberijogi Központ politikai fogolynak ismert el többtucat olyan Jehova Tanúja-tagot, akit szélsőséges tevékenység vádjával elítéltek és bebörtönöztek.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG