Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint százezer szavazóval zárulhat az alternatív oktatási népszavazás


Kormányellenes tüntetés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a Hősök terén, Budapesten 2023. október 23-án
Kormányellenes tüntetés az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a Hősök terén, Budapesten 2023. október 23-án

Vácott ellopták a sátrukat, és a közterület-felügyelők is akadékoskodtak, valamint az időjárás sem kedvezett a nyolc napon át tartó alternatív oktatási népszavazásnak, amely hétfőn zárul. A szervezők szerint átlépi a százezret a résztvevők száma. A 7IGEN nevű alternatív népszavazást az Egységes Diákfront és az aHang szervezte.

Jelenleg 95 ezernél jár a résztvevők száma az október 23-án indult alternatív oktatási népszavazáson. 37 ezren személyesen szavaztak az országban több mint száz helyen megtalálható szavazósátraknál. Az alternatív népszavazáson hétfő éjfélig lehet online voksolni.

A százezres részvétel biztosan meglesz. Azért lőtték be a kétszázezret, mert egy hivatalos népszavazás elindításához ennyi aláírásra van szükség, de ezt három hónapon keresztül lehet gyűjteni, ezért a nyolc nap alatt összegyűlt több mint százezer szavazó sikernek számít. Kiderült, hogy az emberek valóban el szeretnék mondani a véleményüket az oktatás helyzetéről – mondta a Szabad Európának Szalóki Viktor, az aHang szóvivője.

Kedd délután ismertetik az alternatív népszavazás eredményeit, és arról is szó lesz, hogyan folytatják a többi szervezettel közösen a tiltakozást az oktatás helyzete miatt. Az ország minden pontján terveznek akciókat, nyomást szeretnének gyakorolni a kormányra, ki szeretnék kényszeríteni, hogy nyissák újra a párbeszédet. A valódi változások eléréséhez azonban minél több embernek minél hangosabbnak kell lennie – hangsúlyozta.

A 7IGEN alternatív népszavazás kérdései:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?

A helyszíneken zökkenőmentesen zajlik a nyolc napig tartó alternatív népszavazás, egyedül Vácott volt probléma, ahol az első napon a közterület-felügyelők megpróbálták felszámolni a szavazósátrat, arra hivatkozva, hogy nem kértek engedélyt a jegyzőtől. Az alternatív népszavazást azonban a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó eseményként jelentették be, ezért nem kérhettek jegyzői engedélyt. Ez végül megoldódott, de másnap reggel ellopták a sátrukat – mondta Szalóki Viktor, aki szerint a másik nehézség az esős időjárás volt, és sok helyen a viharos szél.

Az online és személyes szavazásnál is hitelesítik a szavazókat, ezzel kizárják a csalást, például hogy valaki többször szavazhasson. Országosan 1300 aktivista vesz részt a lebonyolításban.

Az a céljuk, hogy rövid és hosszú távon is változást, valódi reformdöntéseket kényszerítsenek ki. Tovább küzdenek azért, hogy egy valódi népszavazáson is véleményt mondhassanak az emberek a magyar oktatás helyzetéről – mondta az aHang szóvivője.

A 7IGEN alternatív népszavazáson való részvételre buzdít Ádám Zoltán, a Corvinus egyetem kirúgott docense az aHang videójában. Az egyetemi docens a Szabad Európának is beszélt elbocsátásának körülményeiről.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG