Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint százötvenezer tanár lépett sztrájkba Romániában


Üres tanterem Romániában 2023. május 22-én
Üres tanterem Romániában 2023. május 22-én

A közoktatásban dolgozók azután hirdettek határozatlan idejű munkabeszüntetést, hogy a három legnagyobb szakszervezetnek nem sikerült megegyeznie a kormánnyal a bérrendezésről.

Az érdekképviseletek szerint nagyjából 150 ezer pedagógus és az iskolai kisegítő személyzet hatvan-hetvenezer tagja vesz részt a kelet-európai országban 2005 óta példátlan általános sztrájkban. Kétórás szolidaritási akció keretében hétfőn számos felsőoktatási intézményben is beszüntették a munkát.

Egy kezdő tanár bére havi 2400 lej (180 ezer forint) alatt van jelenleg, ez nem sokkal több, mint a 4554 lejes országos nettó átlagbér fele.

Ehhez kapcsolódóan: A státusztörvényt összhangba kell hozni a magyar kormány EU-s vállalásaival

Marius Nistor, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a tanárok „nem szociális segélyt kunyerálnak”, hanem munkájuk társadalmi jelentőségének megfelelő szintű, inflációkövető bérezést követelnek. Azt a vádat pedig, hogy a munkakonfliktus legradikálisabb formáját – az általános sztrájkot – nem volt szerencsés a tanév végére, illetve a küszöbönálló kormányváltás elé időzíteni, azzal hárította el, hogy a döntéshozóknak volt bőven elég idejük megoldást találni, de a korábbi tüntetéseket és petíciókat nem vették komolyan.

Marcel Ciolacu leendő miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a sztrájk nemcsak az iskolák működésének árt, hanem családok millióit hozza nehéz helyzetbe.

Ehhez kapcsolódóan: Nem sikerült a kormánynak vonzóbbá tenni a tanári pályát

A román kormánynak az Európai Bizottság felé tett vállalásai keretében új közalkalmazotti törvényben kell módosítania a jelenlegi bérezési szabályokat. A tervezet bemutatása júliusban várható, elfogadására pedig ősszel kerülhet sor.

Jövőre törvényhozási, helyhatósági és európai parlamenti választást is tartanak Romániában.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG