Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint kétezren haltak meg az afganisztáni földrengésekben, és ez még nem a végleges szám


Romba dőlt ház Herát tartományban 2023. október 7-én
Romba dőlt ház Herát tartományban 2023. október 7-én

Az afganisztáni Herát tartományban kétezer fölé nőtt a szombati, nagyon erős földrengések halálos áldozatainak száma, és több százan megsérültek – közölte az ENSZ. A mentőalakulatok továbbra is túlélők után kutatnak a romok között több, a világtól elzárt városban és faluban.

Herát mintegy 850 kilométerre nyugatra fekszik Kabultól, Afganisztán harmadik legnagyobb városa. A legnagyobb rengés epicentruma negyven kilométerre volt onnan. Az Egyesült Államok geológiai szolgálata 6,3-as erősségűnek mérte, és legalább három utórengés követte.

Bár az áldozatok pontos száma még nem ismert, az afganisztáni katasztrófavédelmi hatóság szóvivője szerint az egyik, ezer lakosú faluban mindössze százan élték túl a természeti katasztrófát. A sebesültek száma több száz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afganisztáni irodája tizenkét mentőautót küldött a térségbe.

Mint a Szabad Európa megtudta, a földrengésben legalább tizenkét falu pusztult el, és a halottak száma tovább nőhet, még mindig sokan vannak a romok alatt.

A földrengések meglehetősen gyakoriak az északnyugat-afganisztáni Herát tartományban és a közeli iráni határ túloldalán.

Készült az AP, a dpa és az AFP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG