Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több száz kecskeméti diák ülősztrájkolt a tanáraiért és az oktatásért


Plakátkészítés a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban
Plakátkészítés a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban

Kecskeméten több középiskola sok száz diákja csatlakozott ahhoz az országos akcióhoz, amely ma zajlott országszerte több tucat középiskolában. A mai országos akciónak az adta az apropóját, hogy kirúgtak nyolc tanárt, akik polgári engedetlenségi akciókban vettek részt, így nem tartották meg óráikat. Helyette az oktatás szerintük áldatlan állapotára hívták fel a figyelmet különböző megmozdulásokon.

Tanárok, diákok és szülők már hónapok óta szerveznek különböző akciókat az oktatás jobbá tételéért. Íme a 12 pont, amelyért küzdenek.

  • Növeljék a pedagógusbéreket!
  • Szabad tankönyvválasztást!
  • Hozzanak létre felelős és önálló Oktatásügyi Minisztériumot!
  • Csökkentsék a diákok terheit!
  • Csökkentsék a tanárok terheit!
  • Az oktatásirányítás ne fenyegesse a pedagógusainkat!
  • Kezdődjön meg egy érdemi párbeszéd az oktatásirányítás és a szakmai szervezetek között!
  • Minden diáknak egyenlő esélyeket!
  • Modern pedagógusképzést!
  • Megbecsült pedagógusokat!
  • Átgondolt, hosszú távú oktatási stratégiát!
  • Állítsák vissza a pedagógusok sztrájkhoz való jogát!
A Bányai Júlia Gimnázium diákjai egyik plakátja
A Bányai Júlia Gimnázium diákjai egyik plakátja

A csütörtöki országos akció előzménye, hogy múlt héten kirúgtak nyolc tanárt, akik polgári engedetlenségi akciókban vettek részt, így nem tartották meg óráikat. Helyette az oktatás szerintük áldatlan állapotára hívták fel a figyelmet különböző megmozdulásokon.

„Nyolc tanárt rúgtak ki ismét, amit nem hagyhatunk szó nélkül. Ahogy azt sem, hogy a Nemzeti alaptanterv miatt rengeteg feleslegesnek tűnő tananyagot kell nap mint nap megtanulnunk. Azt sem, hogy szar a menza, drágul a büfé, és ránk omlik az épület. Na meg persze hogy nincs tanár” – fogalmazott az Egységes Diákfront felhívása.

November közepén írtuk meg, hogy szerveződik az Egységes Diákfront (EDF) Bács-Kiskun megyei szervezete is. Azóta meg is alakult, Kecskemétre ez a szervezet hozta az ülősztrájkot. A megyei EDF egyik tagja a kecsup.hu kérdésére elmondta, hogy a Bányai Júlia Gimnáziumban az egész tanítási napot kitöltő ülősztrájk volt délután 2 -ig. Az aulában ültek a diákok, az iskola mintegy kétharmada, körülbelül 450 tanuló. Beszélgettek, zenét hallgattak, társasoztak, nem zavarva azokat a diákokat, akik nem tartottak velük, és a tanórákat választották.

„Minket senki nem buzdít a tanárok közül. El tudjuk mi azt magunk is dönteni, hogy felemeljük-e a szavunkat, vagy sem. Önállóan szerveztük meg ezt a mai ülősztrájkot is, az iskola vezetése tudott róla. De se nem támogatta, se nem ellenezte. A tanárok nem tartottak velünk, vagyis akinek órája van, az megtartja, ha a diákok is ott vannak. Ha a diákok sztrájkolnak, akkor a tanáraink a teremben ülnek. Figyelnek arra, hogy ne legyenek engedetlenek. Csak akkor jönnek ide hozzánk, ha lyukasórájuk van, vagy a szünetben. De akkor is csak igazából azért, hogy minden rendben van-e velünk” – mondta a KecsUP-nak az Egységes Diákfront megyei szervezetének egyik tagja.

Az apa férfi, a tanárhiány nő

A Bányai gimnázium Diákönkormányzata (DÖK) teljes vállszélességgel támogatta az ülősztrájkot. A szervezet elnöke szerint felszabadult, jó hangulatú volt a megmozdulás az iskolában.

„Ami a legmegdöbbentőbb és legjobban eső érzés, az az, hogy a végzősök is itt ülnek velünk. Ők pár hónap múlva érettségiznek. Nagyon fontos órákról és fakultációkról mondtak le azért, hogy erősítsék a hangunkat. Talán meghallják végre a döntéshozók, hogy baj van az oktatással. A bizonytalanság az, ami a legjobban kifejezi szerintem, hogy mi van most az iskolák környékén. Nem akarjuk, hogy mi és majd a mi gyerekeink is ilyen bizonytalanságban tanuljanak. A jövőnkért, gyermekeink jövőjéért adunk hangot véleményünknek, valamint azokkal a diákokkal vállalunk szolidaritást, akiknek kirúgták a tanárait. És a kirúgott tanárokért is itt ülünk most” – mondta a kecsup.hu-nak Dézsi Viktória bányais DÖK-elnök. Hozzátette: a 8. évfolyam alatti résztvevők csak szülői hozzájárulással csatlakozhattak az ülősztrájkhoz.

Az udvaron feltűnt a jel

A tiltakozások jól ismert szimbólumát a Bányai gimnázium diákjai az udvaron magukból formálták meg.

A Bányai Júlia Gimnázium diákjai
A Bányai Júlia Gimnázium diákjai

A kecsup.hu úgy tudja, hogy Kecskeméten a Katona gimnáziumban is volt egy rövidebb ülősztrájk, és hogy egy-egy órás megmozdulást más helyi középiskolákban is tartottak.

  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG