Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több tucat civilt menekítettek ki a hetekig tartó ostrom után Mariupolból


A mariupoli Azovstal acélgyár közelében lévő területet elhagyó civilek a Donyeck régióban található, orosz ellenőrzés alatt álló Bezimenne faluban felállított ideiglenes szálláson, 2022. május 1-jén.
A mariupoli Azovstal acélgyár közelében lévő területet elhagyó civilek a Donyeck régióban található, orosz ellenőrzés alatt álló Bezimenne faluban felállított ideiglenes szálláson, 2022. május 1-jén.

Megkezdték az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban, az Azovsztal acélmű területén rekedt civilek evakuálását elsőként mintegy száz lakost menekítettek ki. Orosz és ukrán ellenőrzés alatt álló területekre egyaránt szállítottak civileket, köztük gyermekeket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a kimenekítettek egy nagy csoportja úton van Zaporizzsja felé, amelyet az ukrán erők ellenőriznek, Oroszország szerint pedig civilek tucatjai érkeztek az általa irányított Bezimenne faluba.

„Az első körülbelül százfős csoport már az ellenőrzött terület felé tart" – írta a Twitteren az ukrán elnök, hozzátéve, hogy hétfőn találkoznak velük Zaporizzzsjában. Mint írta, most az ENSZ-szel együtt azon dolgoznak, hogy a többi civilt evakuálják a mariupoli üzemből.

Főleg nőket és gyerekeket segítettek át a romhalmazokon

Az Egyesült Nemzetek Szervezete megerősítette, hogy szombaton megkezdődött a polgárok biztonságos kimenekítésének művelete, amelyben a Vöröskereszt is részt vesz.

Az ENSZ szerint a kimenekítést végzők konvoja szombat reggel érkezett az üzemhez, de a világszervezet a civilek és a művelet biztonsága érdekében nem közölt részleteket arról, hogy hová vitték az embereket, és hányan távoztak.

A Reuters felvételein az azovsztáli komplexumról azt látni, hogy civileket – főleg nőket és gyerekeket – segítettek átmenni a romhalmazokon, majd felszállni egy buszra, amelynek nincsenek ablakai.

Egy nő egy hat hónapos babával azt mondta, hogy két hónapja rekedtek az acélműben. Egy másik, idősebb nő arról beszélt, hogy elfogyott az élelmük – írja a BBC. Ukrán tisztviselők szerint a vasárnapi rövid tűzszünet után újraindult az orosz ágyúzás az acélgyár környékén.

Több százan, köztük gyerekek vannak még az acélgyár bunkereiben

Miközben több tucatnyi embert kimentettek, több száz civil – köztük gyerekek – még mindig a bunkerekben vannak – idézte Denys Shleha, az ukrán nemzeti gárda képviselőjét vasárnap a Reuters. Hozzátette, hogy még legalább két ilyen evakuálási akcióra lesz szükség ahhoz, hogy mindenkit kiszabadítsanak.

Az oroszok által birtokolt területre menekítettek egyike a Reuters hírügynökségnek azt mondta: „El sem tudják képzelni, milyen terroron mentünk keresztül. Féltem, hogy a bunker nem fog ellenállni – rettenetesen féltem. Olyan sokáig nem láttuk a napot" – mondta a 37 éves Natalja Usmanova.

Az első civileknek szombaton sikerült elhagyniuk az azovstali üzemet, de sorsuk a következő nap nagy részében nem volt egyértelmű. Az orosz védelmi minisztérium most azt állítja, hogy mintegy 80 civil hagyta el az ostromlott acélművet, és vitték őket az orosz kézen lévő Bezimenne faluba, ahol orvost és ellátást biztosítanak a számukra – áll az orosz hivatalos közleményben.

Az orosz sajtó szerint a védelmi minisztérium azt is közölte, hogy azokat a civileket, akik Ukrajna ellenőrzése alatt álló területekre akartak távozni, „átadták az ENSZ és a Vöröskereszt képviselőinek".

A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy a faluban állomásozó egyik fotós több mint ötven embert látott konvojban érkezni, és az ENSZ munkatársai a környéken tartózkodtak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG