Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tokaj-Hegyalja Egyetem: 38 nappalis diák, 75 milliárdos állami juttatás


Orbán Viktor a Tokaj-Hegyalja Egyetem udvarán az intézmény tanévnyitó ünnepsége után Sárospatakon 2021. szeptember 25-én
Orbán Viktor a Tokaj-Hegyalja Egyetem udvarán az intézmény tanévnyitó ünnepsége után Sárospatakon 2021. szeptember 25-én

Fél évvel megalapítása után 75,5 milliárd forintot kapott a kormánytól a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítvány. Az iskolának ekkor 38 nappalis hallgatója volt, vagyis a támogatás fejenként kétmilliárd forintot jelent.

A 75,5 milliárd forintos támogatást 2021–2022 fordulóján ítélte meg a kormány a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványnak. A pénz nagy részét állampapírban és diszkont kincstárjegyben tartja az alapítvány, amelynek vezetője akkor Stumpf István volt. Ő kormánybiztosként vezényelte le az egyetemi modellváltást, múlt héten azonban váratlanul lemondott a kuratóriumi elnökségéről – írja a 24.hu.

A lap szerint homályos, hogy mire kapta a vagyonjuttatást az alapítvány a kormánytól, mert az egyetemi feladatok ellátására külön kapnak évente 1 milliárd 670 millió forintot, a vagyonkezelő alapítvány működtetésére pedig évi négyszázmilliót.

A 24.hu által kikért alapító okirat szerint a 75,5 milliárd forintos juttatást a vagyon növelésére adta a kormány, „az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében”. Az alapítvány céljai annyira tágan vannak megfogalmazva, hogy kis túlzással szinte bármire lehet fordítani a felsőoktatástól kezdve a klímavédelmen, az ifjúsági sporttevékenységeken és a kultúrán át a körkörös gazdaságig.

Megkérdezték az egyetemi alapítvány kuratóriumát, hogy mire fordítják az összeget, de nem reagáltak a megkeresésre.

A múlt héten leadott éves beszámoló szerint 2022 végén 58,6 milliárd forintnyi államkötvénnyel és 7,7 milliárd forintnyi diszkont kincstárjeggyel rendelkezett az alapítvány, kilencmilliárd forintot pedig maradvány-vagyonjuttatásként tüntettek fel. Vagyis az állam növelte az adósságát egy alapítványi egyetem kedvéért, amely a pénzzel nem csinált semmit, pontosabban beszedte a kamatokat, 4,3 milliárd forintot, ami ugyanekkora kiadás a költségvetésnek – írja a lap.

Az egyetem tájékoztatója szerint 2022 elején, vagyis a 75,5 milliárd forintos vagyonjuttatás után nem sokkal 38 nappali tagozatos hallgatójuk volt 215 levelezős mellett, és 43 oktatóval rendelkeztek. A legnagyobb állami egyetem, az ELTE 2022-ben 62 milliárd forintos költségvetési támogatást kapott 35 ezer hallgató után.

Az állampapírokkal szinte egyszerre tokaji ingatlanokkal is gazdagabb lett az alapítvány, köztük egy sportpályával és egy panzióval, ahol a szállásközvetítő oldalak szerint bárki foglalhat szállást szorgalmi időszakban is – írja a lap.

Alapításkor megkapták a 12,5 milliárd forintra értékelt egykori állami borászat, a Grand Tokaj Zrt. tulajdonjogát is. Az alapítvány 13 milliárdos saját induló tőkéje tavaly év végére így 91 milliárd fölé emelkedett – derül ki a cikkből.

XS
SM
MD
LG