Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tömegdemonstrációt tartottak a lengyel kormány ellen Varsóban


Tömegdemonstráció Varsóban 2023. október 1-jén
Tömegdemonstráció Varsóban 2023. október 1-jén

Nagyjából egymillió ember vehetett részt a lengyel ellenzék által meghirdetett tüntetésen vasárnap, két héttel az október 15-i parlamenti választás előtt.

A tiltakozók táblákat magasba tartva vonultak a fővárosban. Egyes transzparensekre az volt írta: „Elegünk van, változást akarunk”, illetve „Együtt erősek vagyunk”.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a 2015 óta kormányzó, populista Jog és Igazságosság (PiS) áll nyerésre 35,1 százalékkal, de a pártnak győzelme esetén koalíciós partnereket is kellene találnia.

Ehhez kapcsolódóan: Kaczyński németellenes retorikával hangol a jövő évi választásokra

Az Egymillió szív menetének elnevezett demonstrációt Donald Tusk egykori kormányfő, az ellenzéki Polgári Koalíció (korábban Polgári Platform) vezetője hívta össze, ugyanakkor a baloldali szövetség is támogatásáról biztosította.

„Semmi nem állíthatja meg ezt az erőt (…) Senkinek ne legyenek illúziói a hatalom soraiban. A változás elkerülhetetlen” – mondta beszédében.

A hatóságok arról számoltak be, hogy a mostani volt a legnagyobb tüntetés Varsó történelmében, nagyjából egymillióan vettek részt rajta.

Az ország legolvasottabb online hírportálja, az Onet mintegy nyolcszázezerre becsülte a felvonulók számát.

Ehhez kapcsolódóan: EP: Megfigyelőket kell, pénzt viszont nem szabad küldeni Lengyelországba

„Nyitott, európai Lengyelországot akarok” – jelentette ki a tömegben az 59 éves Iwona, aki férjével, Andrzejjel érkezett a keleti Białystokból.

„A jövőbe szeretnénk tekinteni, ahelyett hogy folyamatosan a múltba révedünk, és ellenségeskedünk olyan szomszédainkkal, mint Németország” – szögezte le.

Ezt jól demonstrálta, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök a PiS ugyancsak vasárnapi választási gyűlésén, Katowicében azzal vádolta meg Tuskot, hogy kormányzása alatt Angela Merkelre hallgatott, aki azt „súgta a fülébe”, hogy fel kell emelnie a nyugdíjkorhatárt.

A párt évek óta Berlin bábjaként próbálja lefesteni az ellenzéki politikust.

A PiS esetleges koalíciós partnerei között említik a szakértők a radikális jobboldali Konföderációt, amely teljes abortusztilalmat szeretne, egyes tagjai pedig különböző antiszemita összeesküvés-elméletek hangoztatásától sem riadnak vissza.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG