Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csökkenti az állami cég megváltozott munkaképességű dolgozói munkaidejét és fizetését


Csend van a Főkefe szombathelyi üzeménél, és a budapesti központban sem túl beszédesek
Csend van a Főkefe szombathelyi üzeménél, és a budapesti központban sem túl beszédesek

Tavaly novemberben írtuk meg, hogy a főleg megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató, állami tulajdonú Főkefe Kft. kőszegi és szombathelyi üzemében több alkalmazottnak is csökkentették a munkaidejét és a fizetését. Most kiderült, a 140 telephelyen mintegy tízezer embert alkalmazó cég budapesti üzemében is hasonló a helyzet.

A száz százalékban állami tulajdonú Főkefe valójában három, integrált irányítás alatt álló társaság (FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft., KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft., ERFO Rehabilitációs Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.) együttese. Honlapja szerint a cégcsoport az ország mintegy 140 telephelyén mintegy tízezer embert foglalkoztat, akiknek 83 százaléka megváltozott munkaképességű.

A szombathelyi és kőszegi Főkefe-üzemek működésének akadozásáról megjelent cikkeinket követően (itt és itt elérhetők) több, hasonló helyzetbe került dolgozó is megkereste a szerkesztőségünket.

„Azért keresem, mert sarokba vagyok szorítva, nem tudom, mit csináljak, én szerintem alá fogom írni, aztán majd csak lesz valahogy. Egész éjjel nem aludtam” – mondta a telefonba egy Főkefe-alkalmazott. A cég fővárosi üzemében dolgozó férfi beszámolójából kiderült, hogy a megváltozott munkaképességűek leépítése nem helyi jelenség a vállalatnál. A szerkesztőségünket megkereső alkalmazottat a hét elején egy körüzenetben értesítette közvetlen felettese, hogy módosítják a munkaszerződését, a napi hét óráját négy órára csökkentik.

A lapunk birtokába került levél érzékeltette a dolgozóval, hogy sok választása nincs. Ha nem írja alá az új feltételeket, valószínűleg elbocsátják. Ha aláírja, jelentősen csökken amúgy sem magas fizetése, és még a lakhatása is veszélybe kerül. Ez az alkalmazott régóta dolgozik a cégnél, és nem érti, mi történik. A többihez hasonlóan az ő (budapesti) üzemüket is leállították már decemberben az energiaválságra hivatkozva, azóta távolléti pénzt kap. Bár korábban arról volt szó, hogy március végén újraindulnak, de most nem biztosak abban, hogy lesz-e munka.

A szerkesztőségünket megkereső alkalmazott úgy tudja, sok kollégája nem írja alá csökkentett munkaidőről szóló szerződést, mert annyi pénzből nem lehet megélni. „Megváltozott munkaképességűként milyen lehetőségeim vannak? És a többieknek, akik nem tudnak mozogni, esetleg süketek vagy vakok? Ez nagyon nem fair” – mondta a kétségbeesett férfi, egyben megindokolva, hogy ő valószínűleg miért írja alá az új szerződést.

Beszéltünk egy másik, szintén fővárosi Főkefe-alkalmazottal, aki szintén tömeges leépítésről, óraszámcsökkentésről számolt be. „Minket, megváltozott munkaképességűeket az is nagyon bánt, hogy a fizikai dolgozókat építik le, a főnökök meg az irodai alkalmazottak maradnak” – mesélte egy nő, aki szintén nagyon régóta dolgozik a cégnél. Nosztalgiával emlékszik a kétezres évek közepére, amikor „megbecsülték őket, volt munka és jó hangulat, de még a fizetés sem volt rossz”. Azóta azonban folyamatosan, az utóbbi években felgyorsulva romlik a helyzet.

Súlyos veszteségek

Bár a Facebook-oldal alapján minden rendben lévőnek tűnik a cégnél (az alkalmazottak sportolnak, kirándulnak), a leállások és a leépítések mellett az Opten cégadatbázisban található információ is problémákra utal. A cégcsoport mindhárom tagja súlyos veszteségeket könyvelt el 2020-ban és 2021-ben is, az utóbbi évben összesen körülbelül 1,4 milliárd forintot bukhattak. Közben az alkalmazottak száma is folyamatosan csökken.

A céget múlt november óta rendszeresen keressük kérdéseinkkel, de mindig kitérnek a válaszadás elől. Korábban a közérdekű adatigénylésünkre nem kaptunk választ, ezúttal azt írták, hogy „A társaság él a 418/2022. Kormányrendelet (X. 27.) által biztosított lehetőséggel, így az Ön által adott szűkös határidőn belül (egy nappal korábban kerestük céget – a szerk.) sajnálatos módon nem áll módunkban válaszolni. Amint újból lehetőségünk nyílik rá, úgy mielőbb válaszolni fogunk a feltett kérdéseire.”

Milliárdos költségvetési támogatás

A dolgozók és más, a cég ügyeire rálátással bíró forrásaink elmondása szerint úgy tűnik, a Főkefénél költségmegtakarítási program része a téli leállás és a dolgozók munkaidejének csökkentése. Csakhogy a leállás, mondják informátoraink, veszélyezteti a működést, hiszen kevés olyan komoly partner van, amely három hónapig gond nélkül el tud tekinteni a megrendelt termékektől, és már most látszik, hogy nagyon nehéz lesz tavasszal újraindítani a leállított üzemeket.

Forrásaink kifogásolták, hogy a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég évente több milliárd forint állami támogatást kap (2021-ben 4,3 milliárd forintot), mégis a nehéz helyzetű embereken spórol. Eközben az ügyvezető korábban még havi 2,7 millió forintos fizetést kapott a cég weboldalán található információ szerint, amit később „díjazás nélküli megbízási jogviszonyra” módosítottak.

Kőszegen újraindult az üzem

Először, még tavaly ősszel, a kőszegi Főkefe-üzemről hallottuk, hogy az alkalmazottak egy részének csökkentették a munkaidejét, és ugyanez történt Szombathelyen is. Nem sokkal később érkezett a hír, hogy mindkét üzem leállt. Most több helyről is azt az információt kaptuk, hogy a Főkefe kőszegi telephelyére ismét bejárnak az alkalmazottak, de már csökkentett munkaidőben. Ugyanakkor a szombathelyi telep továbbra is áll.

Mint megírtuk, a szombathelyi üzem egyik jelentős megrendelője, a TDK tavaly decemberben megszakította az együttműködést a vállalattal. Bár a multinacionális cég lapunknak nem részletezte ennek okát, a háttérinformációk és a dolgozókkal folytatott beszélgetések alapján úgy tűnik, nem a japán cég miatt szakadhatott meg az együttműködés.

Amint a Főkefe Kft. válaszol kérdéseinkre, frissítjük írásunkat.

Írta: Józing Antal.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG