Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tömegmészárlást rendeztek a Hamász fegyveresei az izraeli fesztiválon


Mentők és a biztonsági erők tagjai egy izraeli rendőrőrs előtt Szderótban 2023. október 8-án
Mentők és a biztonsági erők tagjai egy izraeli rendőrőrs előtt Szderótban 2023. október 8-án

A Magyar Légierő két repülőgépe 215 embert menekített ki Izraelből – közölte a külügyminiszter. Közben az izraeli mentőalakulatok több mint 250 holttestet találtak annak a Negev-sivatagban rendezett zenei fesztiválnak a helyszínén, amelyet szombat hajnalban, az Izrael elleni támadás kezdetén rohantak le a Hamász fegyveresei.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán számolt be arról vasárnap éjszaka, hogy a külügy és a honvédelmi tárca közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén elhagyta az izraeli légteret, majd hétfő reggel egy újabb posztban közölte, hogy a gépek megérkeztek Magyarországra.

A BBC az izraeli mentők elmondása alapján arról számolt be, hogy több mint 250 holttestet találtak annak a Negev-sivatagban rendezett zenei fesztiválnak a helyszínén, amelyet szombat hajnalban, az Izrael elleni támadás kezdetén rohantak le a Hamász fegyveresei.

Az izraeli védelmi erők tájékoztatása szerint körülbelül ezer célpontot támadtak meg Gázában, miközben Izraelben hét-nyolc helyen még mindig harcolnak a Hamász fegyveresei.

Az izraeli hadsereg szerint a támadásokban eddig legkevesebb hétszázan meghaltak, kétezernél is többen megsebesültek. A palesztin fegyveresek számos túszt ejtettek és hurcoltak Gázába. Több nemzet is bejelentette, hogy saját állampolgárai meghaltak vagy elrabolták őket.

Palesztin tisztviselők szerint a megtorló izraeli légicsapásokban legkevesebb 413-an haltak meg a Gázai övezetben, és 2300-an megsebesültek.

A gázai kórházakat elárasztották a sebesültek, miután Izrael megkezdte megtorló csapásait, ugyanakkor harminchat órával a Hamász támadásának kezdete után még mindig rakétákat lőttek ki Gázából Izrael déli részére. Az ENSZ szerint az izraeli légicsapások miatt mintegy 123 ezer ember kényszerült elhagyni Gázát.

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy több támogatást nyújt Izraelnek, hadianyagot küld, és növeli katonai jelenlétet, hajókat és repülőgépeket telepít a térségbe. A lépést a Hamász agressziónak minősítette.

A Hamász palesztin fegyvereseinek szombat reggel indított támadási hulláma az ötven évvel ezelőtti, jom kippuri háború óta a legnagyobb eszkaláció a két fél között.

Netanjáhú bosszút ígért, Hanije hibáztat

„Hatalmas bosszút állunk ezért a gonosz napért” – mondta Benjámín Netanjáhú miniszterelnök.

„A Hamász kegyetlen és gonosz háborút indított. Meg fogjuk nyerni ezt a háborút, de az árát túl nehéz elviselni – mondta. – A Hamász mindnyájunkat meg akar ölni. Ez az ellenség anyákat és gyerekeket gyilkol meg otthonukban, ágyukban. Olyan ellenség, amelyik időseket, gyerekeket, tinédzser lányokat rabol el.”

Iszmaíl Hanije, a Hamász vezetője azt mondta, hogy a Gázából induló támadás átterjedhet Ciszjordániára és Jeruzsálemre. A gázaiak 16 éve élnek izraeli blokád alatt.

Beszédében Hanije kiváltó okként a jeruzsálemi al-Aksza-mecsetet érő fenyegetéseket, a gázai blokád fenntartását és Izrael viszonyának normalizálását emelte ki a térség országaival. „Hányszor figyelmeztettünk benneteket arra, hogy a palesztinok 75 éve élnek menekülttáborokban, és ti nem vagytok hajlandó elismerni népünk jogait?”

Izraelben egyre többen teszik fel a kérdést, hogyan történhetett meg, hogy a Hamász fegyveresei áttörték a Gázai övezet körül emelt akadályokat, és izraeli városokban kóborolva civileket gyilkoltak. Hogy lehet, hogy egy nappal az 1973-as, jom kippuri háború kezdetének ötvenedik évfordulója után újból meglephette az izraeli erőket egy hirtelen támadás?

A hadsereg szóvivője közölte: akkor fogják megvitatni a hírszerzés felkészültségét, amikor a helyzet megnyugszik.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG