Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törlesztési és hitelfelmondási moratóriumot kapnak az aszály miatt a gazdálkodók


Az Alföldön megsemmisült az idei kukoricaállomány.
Az Alföldön megsemmisült az idei kukoricaállomány.

A törlesztési moratóriumot 2023 végéig vehetik igénybe a gazdálkodók. Gyorsított kárelőleg-fizetésről is döntött a kormány az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslata alapján, a rendeletek most jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Egy hete jelentette be a közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter, hogy az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs javaslata alapján a kormány moratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletek egyike arról szól, hogy a biztosítóknak 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük azoknak, akiknek a növénybiztosításában aszálykárfedezet is van. A kárelőleg nem lehet kevesebb, mint a kártérítés ötven százaléka.

Az állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak, a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket pedig újból benyújthatják a termelők, azokat a hatóság automatikusan engedélyezni fogja – jelentette be korábban az agrárminiszter. Most ezeknek az intézkedéseknek a részletes szabályai is megjelentek a közlönyben.

A Szabad Európa nemrég az aszálytól leginkább sújtott Alföldön járt. A Homokhátságon olyan ökopatriótákból és gazdákkal beszéltünk, akik csatornákat torlaszolnak el és vízzel árasztanak el földeket, hogy megemeljék a talajvíz szintjét. Szakemberek becslései szerint csak Bács-Kiskunban idén már négyszázmilliárdos az aszálykár. Helyszíni riportunkat itt olvashatják:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG