Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törölné a balatoni strand és kemping fogalmát az új építészeti törvény


Turisták, fürdőzők Balatonfüreden, a Kisfaludy strandon
Turisták, fürdőzők Balatonfüreden, a Kisfaludy strandon

A Lázár János nevével fémjelzett, új építészeti törvény külön fejezetben foglalkozik a Balatonnal, de az építészkamara szerint veszélybe sodorhatja a strandokat, kempingeket. A kormány rendeletben határozhatja meg a Balaton vízparti területeit, az építési követelményeket és a kikötők létesítési feltételeit.

A fideszes többségű Országgyűlés már korábban elfogadta az új építészeti törvényt, de a köztársasági elnök normakontrollra küldte az Alkotmánybíróságnak, amely egyetértett abban, hogy „a jogalkotó általános jellegű felhatalmazást adott a törvény szabályaitól való eltérésre, és nem volt beazonosítható, hogy pontosan mely szabályok alól, milyen feltételek mentén engedne eltérést”. Az Alaptörvény-ellenesnek minősített törvényt visszaküldték a parlamentnek, amely a jogszabály átdolgozását kérte a minisztériumtól. A javított törvényjavaslatot a tárca múlt héten bocsátotta társadalmi egyeztetésre, amely csütörtökön már le is zárul. Amennyiben még az őszi ülésszakban elfogadja a parlament, 2024 és 2027. július 1. között lép hatályba, több lépcsőben – írja a Népszava.

Az új építészeti törvény mindenre kiterjed a főépítészi tevékenységtől kezdve a mérnöki kamaráig, az építésianyag-kereskedelemtől a műemlékvédelemig, a változtatási tilalomtól a parkolóhelyek számának maghatározásig vagy a reklámhelyek szankcionálásig.

Az épületeknek szervizkönyvvel kell majd rendelkezniük, amelyet az épületek használatbavételi engedélyével együtt állítanak ki, és minden felújítással, átalakítással, karbantartással kapcsolatos eseményt rögzíteni kell benne – olvasható a lapban.

Korlátoznák az önkormányzatok építési és változtatási tilalmának idejét is. Az önkormányzat legfeljebb három évre rendelhetné el, ami két évvel meghosszabbítható, de azt követően automatikusan megszűnik. Ha ez a korábban kihirdetett tilalmakra is igaz, akkor a törvény hatálybalépése után elhárul az akadály a Római-part teljes beépítése elől is. A III. kerület 2012-ben, majd 2016-ban rendelt el változtatási tilalmat a területre, amelyet azóta hosszabbítanak, vagyis rég lejárt az új szabály engedte öt év – emlékeztetnek.

Az új törvény külön foglalkozik a Balatonnal. Például törölné a strand és a kemping fogalmát. Az építészkamara szerint ezzel elveszhet a garancia a rendeltetésszerű használatra.

A kormány a tervezet szerint felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben állapítsa meg a Balaton vízparti területeit és azok területfelhasználását rögzítő Vízparti Tervet, a vízparton alkalmazandó építési követelményeket, a kikötők létesítési feltételeit, sőt a kormány szabhatja meg a csónakkikötőt érintő természetvédelmi hozzájárulás követelményeit is – írja a lap.

XS
SM
MD
LG