Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törölte oldaláról a Fortepan a fényképeket, amelyeket az MTVA kifogásolt


Az MTI-fotólabor épülete a budapesti Lisznyai utca 28. alatt 1976-ban
Az MTI-fotólabor épülete a budapesti Lisznyai utca 28. alatt 1976-ban

A Fortepan száznyolcvanezer fotóból álló archívumából emiatt harminc képet távolítottak el, vagyis – ahogy Tamási Miklós, a Fortepan alapítója a Válasz Online-nak fogalmazott – ami a számokat illeti, ez nem nagy veszteség, de a történet elsősorban nem erről a harminc fényképről szól.

Az interjúban Tamási Miklós felidézte: nem ez volt az első vitás helyzet az MTVA-val. Tavaly Kieselbach Tamás műkereskedő kereste meg a Fortepant azzal, hogy Friedmann Endre, az MTI egykori fotósa, aki 2018-ban hunyt el, életműve jelentős részét átadta Kieselbachnak, aki szerint a képek egy része a Fortepanra is felkerülhetne. A Fortepan több mint ötszáz képet beszkennelt, és megkérdezte az MTVA-t, nincs-e kifogásuk a publikálás ellen. A közmédia elzárkózott és perrel fenyegetőzött, így nem kerültek ki a Fortepan oldalára Friedmann Endre képei.

Később az MTVA jogi osztálya azzal kereste meg a Fortepant, hogy azonosítottak harmincegy olyan képet az oldalon, amely szerintük az MTVA tulajdona. A közmédia ismét perrel fenyegetőzött. Ezek a képek Bauer Sándor hagyatékából származnak, az egykori fotóriporter felesége és lánya személyesen kereste meg és kérte fel a Fortepant, hogy dolgozzák fel és tegyék a nagyközönség számára hozzáférhetővé a hagyatékot. A közmédia érvelése szerint azonban a képek térítés fejében elérhetők a Magyar Távirati Iroda archívumában is, és az, hogy családi hagyatékról van szó, nem jogosít fel senkit arra, hogy nyilvánosan közzétegyen fotókat.

A közmédia közpénzből működő fotóarchívuma, a Nemzeti Fotótár egy fénykép egyszeri közléséért tizenötezer forintot kér, kivéve a magáncélú felhasználást. A magánadományokból működő Fortepan ezzel szemben ingyenesen hozzáférhetővé teszi a fotókat, semmilyen anyagi haszna nem származik a képek közléséből. Mint Tamási Miklós hangsúlyozza, egyetlen céljuk a XX. századi magyar múlt vizuális dokumentumainak megőrzése és digitálisan elérhetővé tétele mindenki számára.

Svábok kitelepítése Békásmegyerről, sztálinvárosi építkezés

Mint arról az alapító főszerkesztő Tamási a Fortepan Facebook-oldalán is beszámolt, az MTVA által kifogásolt Bauer-fotók a Rákosi-korszak kiemelkedő fontosságú, történeti dokumentumai a kiteljesedő diktatúra hétköznapjaiból, köztük a svábok kitelepítése Békásmegyerről, sztálinvárosi építkezés, a pécsi kokszművek bányászgyűlése 1946-ban, de a kifogásolt képek listáján a gyerekként Papp Lászlótól bokszolni tanuló Magyar Bálint fotója is szerepel.

Tamási Miklós a posztban azt írja, tisztában vannak vele, hogy jogi értelemben – leszámítva a lomtalanításon talált képet – egyik fotó közléséhez sincs joguk, ugyanakkor úgy érzi, hogy az MTVA a magyar vizuális történelem olyan dokumentumait szeretné elérhetetlenné tenni, amelyeket fontos látni az olvasóknak, kutatóknak, újságíróknak.

A Fortepan végül eltávolította az MTVA által kifogásolt fotókat, és beszélgetést kezdeményezett a legnagyobb magyar archívfotó-gyűjtemény nyilvánosságáról az MTVA vezérigazgatójával, azonban Papp Dániel ezt visszautasította.

Tamási Miklós, a Fortepan alapítója nemrég a Szabad Európa podcastsorozata, a Szelfi vendége volt. A vele készült interjút itt hallgathatja meg:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG