Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törvénymódosítás Ukrajnában: szabadon lehet magyar nyelven is tanulni a kárpátaljai iskolákban


Elfogadta az ukrán parlament azt a törvényt, amely visszaállítja a nemzeti kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogait – adta hírül az Ukrinform és a Népszava. Az iskolákban az ukrán nyelv és irodalom kötelező marad, de azon kívül bármilyen tantárgyat oktatnak az orosz kivételével bármely kisebbségi nyelven.

Az ukrán parlament honlapja szerint a pénteki törvénymódosítást már Volodimir Zelenszkij elnök is aláírta. Jogerőre emelkedése után fél éven belül minden vonatkozó törvényt és rendeletet ehhez kell majd igazítani.

A kisebbségekről szóló törvény módosítását az Unian, az ukrán állami hírügynökség beszámolója szerint 317 képviselő szavazta meg a 450 tagú ukrán parlamentben. Ennek értelmében a politikai reklámokban, az állami iskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségek osztályaiban, a médiában használható minden uniós nyelv, az orosz azonban nem. Az anyanyelvű oktatáshoz azoknak is joguk van, akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg középiskolai tanulmányaikat. A törvénymódosítás a középiskola végéig biztosít lehetőséget anyanyelvű tanulásra.

Orbán Viktor pénteki rádiónyilatkozatában még azt mondta: Ukrajna nem áll készen az uniós tagságra, többek között a kisebbségek nyelvhasználati jogát korlátozó törvény miatt, és vétóval fenyegetett Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásait illetően a jövő heti EU-csúcson. A magyar miniszterelnököt Emmanuel Macron francia elnök és Pedro Sánchez spanyol kormányfő is megpróbálta rávenni arra, hogy álljon el ettől, de nem jártak sikerrel.

Ehhez kapcsolódóan: Már a paktumreformot is kóstolgatja a magyar vétófenyegetés

A kijevi parlament pénteken megszavazta a korrupcióellenes törvény módosítását is. Ennek értelmében hétszázról ezerre emelte az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) létszámát.

Mindkét jogszabály-módosítás több ponton is figyelembe veszi az uniós normákat, így két olyan érvtől fosztja meg Magyarországot, amelyre hivatkozva az Orbán-kormány eddig nemet mondott az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésére Ukrajnával.

Kijevben azt remélik, hogy a tárgyalások már a jövő héten megkezdődhetnek. Denisz Smihal kormányfő Telegram-oldalán azt írta: arra számít, hogy az Európai Tanács jövő héten jóváhagyja a végleges döntést erről.

Készült a Népszava beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG