Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Áron alul kerülhetett Tóth Csabához egy ház az MSZP pártalapítványától


Tóth Csaba
Tóth Csaba

Hadházy Ákos szerint a volt MSZP-s képviselő 128 millióért vett meg egy hatszázmillió forintot érő zuglói házat az egyik pártalapítványtól.

Az MSZP volt zuglói képviselőjének cégéhez került egy kilencszáz négyzetméteres jó állapotú zuglói társasház, Tóth Csaba pedig mindössze 128 millió forintot fizethetett az épületért az MSZP egyik pártalapítványának – állítja Hadházy Ákos dokumentumok és megbízható információi alapján. Az épület kilencszáz négyzetméterén kilenc lakás van, és tartozik hozzá egy 280 négyzetméteres teremgarázs. Az adásvétel 2019 elején történt, akkoriban hat-hétszázezer forint körül volt a környékbeli ingatlanok ára négyzetméterenként, így a ház valódi értéke hatszázmillió lehetett Hadházy szerint. A bejegyzéshez csatolt tulajdoni lapon valóban az látszik, hogy 2019 februárjában a József Attila Kulturális és Szociális Alapítvány tulajdonából a Tigris 1993 Kft.-hez került a ház. A Tigris 1993 Tóth Csaba cége, a József Attila Alapítvány pedig az MSZP egyik pártalapítványa.

Az alapítvány a beszámolói alapján évekig nem végzett érdemi tevékenységet, aztán 2018 nyarán, nem sokkal az országgyűlési választás után Tóthhoz közel álló emberek vették át az irányítását. A kuratórium tagja lett Békefi László (aki Zugló átláthatósági biztosa volt a szocialista Horváth Csaba polgármesterré választása után), valamint Varga Csaba és Speisz András, akik Tóth asszisztensei (ők ketten a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. felügyelőbizottsági tagjai voltak, de év elején a kerületi képviselők többsége leváltotta őket).

Már a Tóth Csabához köthető alapítványi vezetés dönthetett arról, hogy megválna a Thököly út 127. alatt álló ingatlantól. Az alapítványnak a megelőző években nem volt érdemi bevétele, 2019-ben azonban 128 milliós bevételt könyveltek el. Ezzel egy időben az alapítvány vagyona is lenullázódott az éves beszámoló alapján.

A ház a pártalapítvány birtokában volt évtizedekig, és mai is ez a székhelye. Az épületben korábban több, az MSZP-hez köthető cég is székelt hosszabb-rövidebb ideig, de a Népszava szerkesztősége is ott működött, az Átlátszó szerint épp akkor, amikor a „napilapnak papíron semmi köze nem volt a párthoz”. A ház a 2018-as kampány idején az MSZP székhazaként is funkcionált.

Hadházy arról ír, hogy Tóth Csaba cége a házat irodából lakóépületté minősíttette át, és egyes lakásokat már el is adott „feltételezhetően horribilis haszonhoz jutva ezzel”. A független parlamenti képviselő szerint „az ügy bűncselekmény gyanúját is felkelti”. Szerinte ugyanis indokolhatatlan, hogy a pártalapítvány miért adta el áron alul az ingatlant. „Ha az eladók értékbecslésre hivatkoznak, akkor természetesen az értékbecslő felelőssége is felmerül. Ha pénzért becsülték alul az értéket, akkor vesztegetés is szóba jöhetett.” Hadházy szerint az is lehet, hogy Tóth mintegy „törlesztésül” kapta olcsón az ingatlant, „amiért korábban saját zsebből finanszírozta az MSZP-t”.

Hadházy azt írja, az ügyletről még az idei parlamenti választás előtt szerzett tudomást, és értesítette is az MSZP elnökségét. Tudomása szerint a párton belül indult is belső vizsgálat. Ennek eredményéről egyelőre nincs hír, Tóth pedig továbbra is tagja az MSZP országos elnökségének.

Kérdéseinket elküldtük Tóth Csabának, ha válaszol, frissítjük a cikket.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG