Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább folyik a kampány a francia elnökválasztás első fordulója után


Emmanuel Macron az előzetes eredmények közzététele után, 2022. április 10-én Párizsban
Emmanuel Macron az előzetes eredmények közzététele után, 2022. április 10-én Párizsban

Emmanuel Macron a szélsőjobboldal egyik fellegvárának számító Észak-Franciaország ipari vidékén kampányol hétfőn, így próbálva szavazatokat elszipkázni az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját követően talpon maradó riválisától, Marine Le Pentől.

A második fordulót április 24-én tartják, miután az elsőt a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján az Európa-párti, centrista Macron nyerte 27,6 százalékkal. A második helyre az euroszkeptikus, nacionalista Le Pen futott be 23,4 százalékkal, így 2017-hez hasonlóan most is köztük fog eldőlni a választás, amiben a baloldali szavazók kulcsfontosságúak lesznek.

A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon 21,95 százalékot szerzett, így kiesett a versenyből, azonban felszólította a támogatóit, hogy egyikük se szavazzon a szélsőjobboldalra.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szoros küzdelmet jósolnak, az egyik felmérés szerint Macron 51 százalékon, Le Pen pedig 49 százalékon áll, tehát a különbség a statisztikai hibahatáron belül van.

„Ne essünk tévedésbe, még semmi nem dőlt el” – üzente a francia elnök vasárnap délután a részleges eredmények közzététele után.

Szavazatmaximalizálás

A Macron által hétfőn felkeresett Hauts-de-France régióban Le Pen győzött 33 százalékkal, azonban a baloldali pártok is jól teljesítettek, összesen 27-28 százalékot szereztek.

Egyes szakértők szerint Macronnak többet kellene tennie a baloldali szavazók meggyőzése érdekében. Clémentine Autain, Mélenchon egyik szövetségese reményét fejezte ki, hogy a baloldali emberek nem fognak Le Penre szavazni, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Macron programja és politikája sem igazán vonzó a számukra.

Emmanuel Macron kedden Strasbourgba látogat, ahol Mélenchon különösen jól teljesített.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter hétfőn aggasztónak nevezte annak a lehetőségét, hogy Le Pen nyeri meg a választást. Mint mondta, ez nem pusztán elszakadást jelentene az Európai Unió alapértékeitől, hanem teljesen megváltoztatná a blokk jövőjét, amit szerinte meg kell akadályozniuk a franciáknak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG