Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább szigorítják a külföldi médiára vonatkozó szabályokat Oroszországban


A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió moszkvai szerkesztősége 2021. január 27-én
A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió moszkvai szerkesztősége 2021. január 27-én

A moszkvai törvényhozás alsóháza elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely felhatalmazza az ország főügyészét az orosz médiavállalatok korlátozásáról vagy betiltásáról döntő országokból származó sajtótermékek bezáratására.

A csütörtökön megszavazott jogszabály értelmében az eddigieknél is hatékonyabban torolhatják meg az orosz médiacégek elérésének külföldi korlátozását. Ezentúl egyetlen tollvonással megvonhatják az érintett társaságok akkreditációját, ellehetetleníthetik a működésüket és a tartalmaik terjesztését Oroszországban.

A főügyésznek emellett azon cégek engedélyének visszavonására is lehetősége lesz, amelyek „pontatlan információkat” terjesztenek az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatban. Továbbá blokkolhatja az „ismételten hamis információkat” közlő hírportálok elérését is.

Ezen intézkedések visszavonásának előfeltételeként pedig azt szabták meg, hogy a kérdéses ország is hasonlóan járjon el.

„Rendkívül fontos ez a törvény. Eszközt hozunk létre a szimmetrikus válaszlépésekre a médiánk külföldi felszámolásának esetére” – mondta Szergej Bojarszkij, a jogszabályt benyújtó képviselők egyike.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta, az utóbbi hónapokban számos nyugati országban betiltották az orosz állami média bizonyos csatornáinak sugárzását.

Nemrégiben a Kreml kilátásba helyezte több amerikai médiavállalat helyi működési engedélyének megvonását az Egyesült Államokban dolgozó orosz újságírók állítólagos zaklatására hivatkozva.

A törvényjavaslatot még a parlament felsőházának is jóvá kell hagynia, mielőtt majd aláírásra kerülhet Vlagyimir Putyin orosz elnök elé. Szakértők szerint azonban ez pusztán formalitásnak számít.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG