Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

További ukrán előretörésről jönnek hírek


Egy férfi visz vizet 2022. szeptember 3-án a kútról a most felszabadított Limanban, ahol május közepe óta villany, víz és gáz nélkül éltek az emberek
Egy férfi visz vizet 2022. szeptember 3-án a kútról a most felszabadított Limanban, ahol május közepe óta villany, víz és gáz nélkül éltek az emberek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy az ukrán fegyveres erők sikeresen nyomulnak előre az orosz erők ellen, miután több várost felszabadítottak jó néhány területen.

Zelenszkij további részletekről nem ejtett szót, amikor éjszakai videóbeszédében bejelentette: folytatódott „hadseregünk és összes védőnk támadó hadmozdulata” október 3-án.

Ukrán tisztviselők és egy oroszok által beiktatott vezető arról számolt be, hogy az ukrán erők október 3-án folytatták előrenyomulásukat délen, és több falut is visszafoglaltak az országot kettészelő, stratégiai fontosságú Dnyeper folyó mentén.

Az ukrán hadsereg déli hadműveleti parancsnoksága éjszakai frissítésében közölte, hogy délen 31 orosz tankot és egy rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg, de részletekkel nem szolgált a harcok helyszínéről.

A beszámolót független forrásból nem lehet megerősíteni.

A megfigyelők is megdöbbentek

„Több térségben új központi települések szabadultak fel. A front számos helyén heves harcok folynak” – mondta Zelenszkij, anélkül hogy pontosította volna, mely településekről van szó.

Hozzátette, hogy „egyre több megszálló próbál menekülni, egyre több veszteséget kell elviselnie az ellenséges hadseregnek, és egyre többen értik meg, hogy Oroszország hibát követett el azzal, hogy háborút indított Ukrajna ellen”.

Egy nappal korábban Zelenszkij azt nyilatkozta, hogy az ukrán erők teljes mértékben átvették az irányítást a donyecki térség stratégiai fontosságú keleti városa, Liman felett.

Liman visszafoglalása volt az ukrán erők legjelentősebb térnyerése az utóbbi hetekben. Azt az ellentámadást követte, amely az északabbra fekvő Harkiv megyében elsöpörte az orosz erőket, megdöbbentve sok megfigyelőt.

Liman eleste egyben Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi kudarca, egy nappal azután, hogy kikiáltotta Donyeck és három másik, az orosz erők által hónapok óta részben megszállt ukrán megye törvénytelen annektálását.

Kijev és a Nyugat törvényellenesként és csalásként ítélte el az annektálási nyilatkozatot.

Újabb városok kerültek vissza ukrán kézre

Szerhij Cserevatij, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője azt mondta, hogy az ukrán csapatok október 3-án felszabadították a Liman melletti Torszke települést.

Délen Vlagyimir Szaldo, az ukrajnai Herszon megye megszállt területeinek Oroszország által beiktatott vezetője azt mondta az orosz állami televíziónak, hogy az ukrán csapatok visszafoglalták a Dnyeper folyó nyugati partja mentén fekvő Dudcsani várost.

„Vannak olyan települések, amelyeket elfoglaltak az ukrán erők” – mondta Szaldo.

Dudcsani mintegy harminc kilométerre délre fekszik attól a helytől, ahol a front állt az október 3-i ukrán áttörés előtt, amely az egész háború leggyorsabb előretörése volt délen.

Orosz katonai bloggerek október 3-án arról írtak, hogy egy ukrán harckocsi tört előre több tucat kilométeren át a Dnyeper nyugati partja mentén.

Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő október 3-án azt mondta, hogy az ukrán erők támadásai miatt Oroszország „védelmi pozícióba” kényszerült Herszonban, ami hátráltatja az orosz erőfeszítéseket az utánpótlás biztosítására a frontvonalon lévő csapatoknak.

Washingtont fellelkesítették a fejlemények

Mindeközben az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara október 4-i jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napokban az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat több donyecki település és a Herszon városától kicsivel északra fekvő Ternovij Podi ellen.

A vezérkar közleményében az is szerepel, hogy az ukrán erők megsemmisítettek három orosz légvédelmi rakétarendszert és két drónt. A hírt nem sikerült független forrásból megerősíteni.

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin szerint Washingtont „nagyon fellelkesítették” az ukrán eredmények.

Újabb HIMARS rendszerek Ukrajnának

Amerikai tisztviselők október 3-án közölték, hogy Washington hamarosan további négy fejlett rakétarendszert szállít Ukrajnának. A HIMARS néven ismert nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerek segítették lendületbe hozni az ukrán csapatokat a háborúban.

A HIMARS rendszereket olyan hidak elleni légicsapásokra használták, amelyeken Oroszország utánpótlást szállított csapatainak. A négy újabb HIMARS egy új, 625 millió dollár értékű segélycsomag része lesz, amelyet várhatóan október 4-én jelentenek be az amerikai médiában idézett amerikai tisztviselők szerint.

Az erről szóló döntés az első alkalom, hogy az Egyesült Államok július vége óta újabb HIMARS-okat küld Ukrajnába, ezzel húszra emeli az eddig leszállított ilyen rendszerek számát.

Készült a Reuters, az AP, a TASZSZ és az Interfax tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG