Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra is az elhízás az egyik leggyakoribb halálok


Megjelent a WHO jelentése, amely az elhízást vizsgálta Európában. A WHO összetett betegségként definiálja az elhízást, amely számos nem fertőző betegség kialakulásának kockázatát is magában hordozza. A dohányzás, a rossz táplálkozás és a magas vérnyomás után a negyedik legnagyobb kockázati tényező a túlsúly és az elhízás.

Az elhízást legalább tizenhárom különböző ráktípus, köztük az emlő-, a vastagbél-, a vese-, a máj- és a petefészekrák, a mielóma multiplex és a meningeóma kialakulásának okaként is számon tartják. A WHO európai régiójában az elhízás valószínűleg évente legalább kétszázezer új rákos megbetegedésért felelős közvetlenül. Ez a szám várhatóan nőni fog a következő évtizedekben a WHO becslése szerint.

Ráadásul a túlsúlyos embereknél a Covid–19-fertőzés is nagyobb eséllyel okoz komoly tüneteket. A világjárvány óta ráadásul tovább nőtt az elhízott, illetve túlsúlyos gyerekek száma.

A WHO európai régiójában a felnőttek mintegy hatvan százaléka küzd túlsúllyal, és közel minden harmadik iskoláskorú gyerek is túlsúlyosnak vagy elhízottnak tekinthető. A WHO szerint riasztó, hogy a túlsúly és az elhízás előfordulási gyakorisága folyamatosan nő, a régió egyik országában sem sikerül csökkenteni.

Európában Magyarország számít az egyik legelhízottabb országnak, csupán Törökország, Málta és az Egyesült Királyság előz meg minket. Magyarországon az egyik vezető haláloknak tekinthetők az elhízással összefüggésbe hozható betegségek.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG