Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre több a barna medve a Pireneusokban


Nőstény barna medve a spanyolországi Villar de Santiagóban 2023. augusztus 4-én
Nőstény barna medve a spanyolországi Villar de Santiagóban 2023. augusztus 4-én

A kilencvenes években még kihalás fenyegette a pireneusi hegyek medveállományát, de az utóbbi években töretlenül nő a populáció.

A francia hatóságok annak idején Szlovéniából telepítettek be állatokat eltűnésük megakadályozása érdekében.

A környezetvédelmi aktivisták szerint a barna medvék jelenléte rendkívül fontos az emberi tevékenység és a klímaváltozás által fenyegetett hegyvidéki ökoszisztéma megőrzése érdekében.

A nagy testű ragadozók elszaporodása azonban Franciaországban és Spanyolországban is feszültséghez vezetett a gazdákkal, ugyanis veszélyt jelentenek az állatállományukra.

Tavaly öt százalékkal emelkedett a jószágok elleni medvetámadások száma a francia oldalon, miközben az így zsákmányolt állatok száma hét százalékkal csökkent.

„Legalább nyolcvanhárom egyedet azonosítottak 2023-ban, vagyis továbbra is fokozatosan növekszik a barnamedve-populáció a Pireneusokban” – írta a Francia Biodiverzitási Ügynökség (OFB).

Egy évvel korábban még csak hetvenhat állat szerepelt a szervezet jelentésében. Történtek észlelések Andorrában, illetve a hegység spanyolországi részén, Katalóniában, Aragóniában és Navarrában.

Ehhez kapcsolódóan: Dr. Csecserits Anikó: „Ha nem akarjuk, hogy a Föld egy nagy homogén massza legyen, akkor vigyázni kell rá”

A Barnamedve-hálózat közleményben üdvözölte a populáció bővülését, ugyanakkor aggályát fejezte ki az egyre fokozódó beltenyészet miatt, ezért vérfrissítést sürgetett új egyedek betelepítése révén.

Az 1996 óta született medvék több mint 85 százaléka egyetlen hím, Pyros leszármazottja.

Az érintett területen 2020-ban és 2021-ben négy medvét öltek meg illegálisan.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG