Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Továbbra sincs napirenden az általános mozgósítás Oroszországban


Dmitrij Peszkov sajtótájékoztatója Moszkvában 2020. december 17-én
Dmitrij Peszkov sajtótájékoztatója Moszkvában 2020. december 17-én

Az ukrán ellenoffenzíva sikerei ellenére nincs napirenden az általános mozgósítás Oroszországban a moszkvai kormány tájékoztatása szerint.

„Jelen pillanatban nincs szó erről” – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy elrendelik-e a tartalékosok behívását, miután az orosz fegyveres erők visszavonulásra kényszerültek Harkiv régió szinte egészéből.

Mihail Seremet kormánypárti orosz törvényhozó hétfőn azt hangoztatta, hogy a győzelem érdekében elengedhetetlen az általános mozgósítás.

Kedden Gennagyij Zjuganov, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának elnöke kijelentette, hogy „mindenekelőtt erőink és forrásaink maximális mobilizációjára van szükség” annak érdekében, hogy győzelmet arassanak a NATO, az Egyesült Államok és Európa elleni „háborúban”.

Sok orosz katona elmenekül – hogyan szabadítottak fel az ukránok húsz települést?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00

Peszkov a katonai vezetést érő hazai bírálatokról szólva azt mondta, hogy ezek jól példázzák a pluralizmust Oroszországban, valamint hogy az orosz nép továbbra is szilárdan támogatja Vlagyimir Putyint.

„Az oroszok támogatják az elnököt, ezt az emberek hangulata is megerősíti (…) A más nézőpontokat, kritikus nézőpontokat illetően pedig, amíg ezek a törvényes kereteken belül maradnak, addig ez a pluralizmus, de a határvonal itt nagyon-nagyon keskeny, rendkívül óvatosnak kell lenni” – fogalmazott.

Moszkva eddig nem rendelte el az általános mozgósítást, ezzel ugyanis lényegében beismerné, hogy a hivatalos kommunikációban szigorúan különleges katonai művelet valójában igazi háború, amelyben az orosz fél nem teljesít túl fényesen.

Több, az orosz hadműveleteket általában hangosan támogató katonai kommentátor dühödten reagált a védelmi minisztérium azon szombati bejelentésére, miszerint „újracsoportosítás” céljából egyelőre visszavonulnak Harkivból.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG