Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Transparency: Magyarország az Európai Unió legkorruptabb országa


Schadl–Völner-ügy, korrupció
Schadl–Völner-ügy, korrupció

Semmit sem javult a helyzet, Magyarország az egymást követő második évben is az EU utolsó helyére került a Transparency International korrupcióérzékelési indexe alapján.

A 0-tól 100-ig terjedő skálán, amelyen a 0 a legkorruptabb, a 100 a tökéletesen tiszta országot jelenti, Magyarország ugyanúgy 42 pontot szerzett, mint egy éve, míg Bulgária 43-ról 45 pontra javított. A harmadik legrosszabb uniós tag, Románia, 46 pontot kapott, ugyanannyit, mint egy évvel korábban – írja a jelentést elemző hvg.hu.

Magyarország 2007-ben szerepelt a legjobban a listán, 2012-ben viszont már az EU kilencedik legkorruptabbja volt. 2020-ra Romániával és Bulgáriával hármas holtversenyben az EU legkorruptabbja lett.

A friss értékelés szerint egyébként a világ leginkább korrupciómentes országainak helyezésében nem történt változás, az első Dánia, a második Finnország, amely korábban holtversenyben volt Új-Zélanddal, de utóbbi a harmadik helyre került.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG