Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Transparency–Soma Díj – Az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozásáról szóló cikk szerzőjét jutalmazták


A kép illusztráció, a díj 2014-es átadóján készült Budapesten, a Barabás Villában 2014. január 11-én
A kép illusztráció, a díj 2014-es átadóján készült Budapesten, a Barabás Villában 2014. január 11-én

A 24.hu újságírója, Nagy Gergely Miklós nyerte a 2022. évi Transparency–Soma Díjat, a legrangosabb hazai oknyomozó újságírói elismerést azért a cikkért, amelyben az ellenzéki összefogás kampányfinanszírozási gyakorlatának hátterét tárta fel.

Idén 34 pályamunka közül válogatott a zsűri. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

A 24.hu munkatársa azt mutatta be díjnyertes cikkében, hogy a 2022. áprilisi parlamenti választásokon egységesen induló ellenzéki tömb hogyan alkalmazta azt a kampányfinanszírozási megoldást, amely eddig a Fideszt és holdudvarát jellemezte. A kormányoldalon a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fóruma (CÖF) által ellátott kampányfinanszírozási feladatokat az ellenzéki térfélen a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) hajtotta végre.

Az MMM az Egyesült Államokban bejegyzett Action for Democracy nevű szervezettől több milliárd forintnak megfelelő összegű támogatáshoz jutott hozzá, és miután nem pártként, hanem civil szervezetként van bejegyezve, így a szervezetre még az egyébként sem túl szigorú párt- és kampányfinanszírozási szabályok sem vonatkoznak.

A zsűri szintén méltatta azokat a pályázatokat, amelyek kiemelkedtek a mezőnyből, és shortlistre kerültek. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott

  • Panyi Szabolcs, a Transparency–Soma Díj tavalyi győztese, a Direkt36 újságírója;
  • a 444.hu újságírói: Haszán Zoltán, Horváth Bence, Miklósi Gábor, Szurovecz illés és Urfi Péter;
  • az atlatszo.hu munkatársai: Rédl Boglárka és Sarkadi Nagy Márton.

A Transparency–Soma Díjat a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapították barátai 2001-ben. Az egymillió forinttal járó elismerést 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át, odaítéléséről négyfős zsűri dönt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG