Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Trump bátorítja a francia szélsőjobboldali elnökjelöltet, Zemmourt


A szélsőjobbos francia kommentátor-elnökjelölt Eric Zemmour újévi beszédet mond újságírók előtt Párizsban 2022. január 10-én
A szélsőjobbos francia kommentátor-elnökjelölt Eric Zemmour újévi beszédet mond újságírók előtt Párizsban 2022. január 10-én

A francia szélsőjobboldali elnökjelölt, Eric Zemmour telefonon beszélt Donald Trump volt amerikai elnökkel, aki azt mondta neki, hogy ne engedjen a nyomásnak – közölte kedden Zemmour kampányának egyik magas rangú tisztviselője.

Trump 2016-os elnökválasztási kampányát gyakran emlegetik a faji gyűlöletkeltés miatt többször elítélt egykori francia talkshow-vezető, Zemmour mostani kampányának tervezeteként. Zemmour tagadja, hogy rasszista lenne.

A beszélgetés hétfő este volt, és körülbelül 40 percig tartott – mondta Guillaume Peltier, Zemmour Reconquete (Visszafoglalás) nevű mozgalmának alelnöke a France 2 televíziónak.

„Donald Trump azt mondta Eric Zemmournak, hogy ne adja fel, ne hagyja magát, maradjon bátor” – mondta Peltier, hozzátéve, hogy a hívásra azután került sor, hogy „Donald Trump hivatala pozitívan reagált különféle kéréseinkre”.

Trump emberei egyelőre nem kommentálták mindezt.

Randy Yaloz, a Republikánus Párt franciaországi tengerentúli csoportjától azt mondta a BFM TV-nek, hogy a hívás alatt a szobában volt, és bár a beszélgetés szívélyes volt, Trump egyelőre nem döntött arról, hogy hivatalosan támogatja-e Zemmourt.

Trumphoz hasonlóan Zemmour is a hagyományos pártokon és a francia politikai berendezkedésen kívül állóként igyekszik pozicionálni magát, celebstátuszára és követői nagy számára épít a közösségi médiában.

A kitartás és az állóképesség tesz győztessé a kampány végén – mondta Peltier beszámolója szerint Trump Zemmournak.

Zemmour a negyedik a közvélemény-kutatóknál, és a második helyen álló Marine Le Pennel, a Nemzeti Tömörülés elnökével verseng a szélsőjobboldali választókért. Mindketten azt remélik, hogy legyőzik Emmanuel Macron elnököt az áprilisi választáson.

2017-es elnökválasztási kampányában Le Pen igyekezett megmutatni, hogy mennyire közel áll Trumphoz, ezért felkereste a volt amerikai elnök manhattani üzleti főhadiszállását, ám diszkréten távozott, amikor senki sem fogadta.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG