Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Túl hamar lépett a fiú, ezért a sakkrobot eltörte az ujját


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Múlt héten egy moszkvai nyílt sakkversenyen játszó robot eltörte hétéves ellenfele ujját, amikor gyorsan lépett.

„A robot eltörte a gyermek ujjáterősítette meg a TASZSZ hírügynökségnek Szergej Lazarev, a Moszkvai Sakkszövetség elnöke. – Ez természetesen rossz” – tette hozzá.

Az esetről először az állami RIA Novosztyi hírügynökség számolt be.

A Telegramon megosztott videón látható, amint a robot leüt egy sakkfigurát a tábláról. Ezután a fiú lép, de a robot mechanikus karjával megragadja a gyerek ujját, és a sakktáblához szorítja. Ezután több felnőtt odarohan, hogy kiszabadítsa a fiút.

Szergej Szmagin orosz sakknagymester szerint a fiú túl gyorsan lépett, anélkül hogy megvárta volna a szükséges időt, amíg a gép befejezi a lépést.

„A fiú rendben van. Begipszelték az ujját, hogy gyorsabban gyógyuljon. Igen, vannak bizonyos biztonsági szabályok, és a gyerek, úgy tűnik, megszegte, mert amikor lépett, nem vette figyelembe, hogy várnia kell. Ez egy rendkívül ritka eset, az első, amire emlékszem” – mondta Szmagin.

A robot múlt kedden a moszkvai tornán három mérkőzést játszott szimultán, különböző ellenfelek ellen, amikor az eset történt. A fiú a torna további részén begipszelt ujjal játszott.

Lazarev közölte, hogy a robotot kölcsönözték, és a szövetségnek semmi köze hozzá. A robot korábban már játszott versenyeken, incidens nélkül.

Készült a TASZSZ, a BBC, a Newsweek, a Guardian és a Fox News tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG