Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tüntetéseket terveznek Szerbiában Trump vejének belgrádi projektje ellen


A NATO-bombázás során, 1999-ben lerombolt egykori szerb vezérkari épület Belgrádban 2024. május 16-án
A NATO-bombázás során, 1999-ben lerombolt egykori szerb vezérkari épület Belgrádban 2024. május 16-án

Szerb ellenzéki csoportok tiltakozni készülnek az ellen az ingatlanfejlesztési projekt ellen, amelyet Donald Trump vejének, Jared Kushnernek a cége finanszírozna az amerikaiak vezette NATO-bombázások során, 1999-ben megsemmisült egykori szerb katonai főhadiszállás helyén.

A szerb kormány a héten írta alá a megállapodást egy Kushnerhez kötődő céggel a Belgrád központjában lévő földterület 99 éves bérbeadásáról a lebombázott épületek „újjáélesztésére”. Kushner megerősítette a híreket, amelyek szerint cége finanszírozná az ötszázmillió dolláros projektet. Az épületegyüttesben sokemeletes szálloda, luxuslakás-komplexum, irodahelyiségek és üzletek kapnának helyet.

„Lenyűgöző volt a gazdasági fejlődés Szerbiában az elmúlt évtizedben – mondta Kushner a megállapodás jóváhagyását megerősítő nyilatkozatában. – Ez a fejlesztés még közelebb juttatja Belgrádot ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb desztinációjává váljon.”

Kormánytisztviselők üdvözölték a projektet, de ellenzéki csoportok és a nagyközönség soraiból sokan szót emeltek ellene.

Sokak számára a lebombázott hadseregparancsnoki épület helye a 25 évvel ezelőtti „NATO-agresszióval” szembeni szerb ellenállás erőteljes szimbóluma.

A szerb erők 1998–99 között háborút vívtak az albán szakadárokkal Koszovóban, amely akkoriban szerb tartomány volt. Mintegy 13 ezer ember halt meg, többségükben albánok, mígnem egy 78 napig tartó, amerikai vezetésű NATO-bombázás kiszorította a szerb csapatokat Koszovóból.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét, de a belgrádi kormány nem ismeri el külön országként.

Az Ökológiai Felkelés nevű ellenzéki csoport vezetője, Aleksandar Jovanović bejelentette, hogy a szervezet „minden eszközt bevet, beleértve a fizikait is”, hogy megvédje a régi vezérkari épületet a lerombolástól és az átadástól egy amerikai cégnek.

„Amint megjelennek az első buldózerek, várni fogjuk őket” – mondta Jovanović egy sajtótájékoztatón, és felszólított minden állampolgárt, hogy csatlakozzon hozzájuk, különösen a szerb fegyveres erők tagjait, „mindazokat, akiknek van bátorságuk megvédeni a régi vezérkart, és nem engedik, hogy ez a bűntett megvalósuljon”.

Ehhez kapcsolódóan: Egyesek szerint Szerbia Belgrádban a családi ezüst elvesztését kockáztatja a Kushner-beruházás miatt

A kormány tisztviselői védelmükbe vették a Kushner Affinity Partners nevű cégével szerdán aláírt megállapodást.

„Huszonöt évvel azután, hogy a bombázásban megsemmisült, helyreállítjuk az épületet – mondta Goran Vesić építésügyi miniszter. – Negyedszázadon át senkinek sem jutott eszébe ez előtt a kormány előtt az épületegyüttes újjáépítése. Amikor a terület újjáéled, hozzájárul Belgrád és Szerbia fejlődéséhez.”

A helyszínen a bombázásra emlékeztető emlékmű épül a befektető finanszírozásával.

Év elején az albán turisztikai minisztérium beismerte, hogy kapott egy beruházási kérelmet az Affinity Partnerstől az Adriai-tenger Sazan-szigetén található egykori katonai támaszpont üdülőhellyé alakítására. Edi Rama miniszterelnök azt mondta: Albánia büszke rá, hogy ekkora érdeklődést váltott ki.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG