Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Tűrni köteles” – minden jogot kivett a kormány az önkormányzatok kezéből a Déli Körvasút ügyében


A Déli Körvasút lekordonozott területe a POPÉK felvételén
A Déli Körvasút lekordonozott területe a POPÉK felvételén

Egy kiszivárgott levél szerint Lázár János tájékoztatta az illetékes polgármestereket, hogy a Déli Körvasút ügyében a kormány azt csinál, amit akar, a vasúti törvény módosítása értelmében az önkormányzatok még saját tulajdonú területükön sem tehetnek semmit. Az ügy az Európai Parlament elé is kerülhet.

„Országos térségi, elővárosi és városi pályahálózatba tartozó vasútvonalak és honvédelmi célra használt saját célú vasúti pályahálózatok és vasúti üzemi létesítmények létesítése, felújítása és fejlesztése során a helyi önkormányzati tulajdonban álló ingatlanokon az építtető vagy megbízottja az ingatlanokra a tulajdonos előzetes tájékoztatása mellett beléphet, a beruházáshoz szükséges munkákat elvégezheti. Az ingatlan tulajdonosa vagy használója ezen munkák elvégzését tűrni köteles, azok végzését nem akadályozhatja, valamint ezekért ellenértéket nem számolhat fel” – ez áll abban a levélben, amelyet nemrég küldött Lázár János építési és közlekedési miniszter Baranyi Krisztina ferencvárosi, László Imre újbudai polgármesternek, valamint Karácsony Gergely főpolgármesternek a Déli Körvasút ügyében.

Megkezdték a fák tömeges kivágását
Megkezdték a fák tömeges kivágását

A miniszter a vasúti törvény módosítására hivatkozott, amely január 1-jével lépett hatályba. Mint a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (PoPÉK) birtokába jutott levélből kiderül, a módosítással szó szerint minden joguktól megfosztotta a kormány a Déli Körvasút ügyében az érintett önkormányzatokat. Ehhez jön hozzá, hogy egy tavaly, közvetlenül karácsony előtt, december 22-én hozott kormányrendelet szerint kiemelt állami beruházásoknál az eljáró hatóságoknak már az önkormányzati változtatási tilalmat sem kell figyelembe venniük, a szükséges közútkezelői engedélyt már a közlekedési hatóság – vagyis egy kormányszerv – adja ki.

A PoPÉK információi szerint a fentiekre hivatkozva a Déli Körvasút kivitelezője, a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló V-Híd Zrt. már levélben jelezte Újbuda önkormányzatának, hogy január 25-én, vagyis csütörtökön átveszi a Déli Körvasút teljes területét a XI. kerületben. A helyhatóság ehhez az elfogadott jogszabályok szerint legfeljebb asszisztálhat. Az érintett vasúti töltés mentén elkezdték körbekeríteni a MÁV tulajdonában álló területet, és a fák tömeges kivágása is megkezdődött a töltésen mind Ferencvárosban, mind Újbudán. A civilek most attól tartanak, hogy a V-Híd ezek után újabb területeket kerít majd le, és kezdi meg rajtuk a fák kivágását, visszafordíthatatlan környezeti károkat okozva.

Ehhez kapcsolódóan: Hatalmas „létfontosságú katonai beruházásra” készül a kormány Budapest belvárosában az ukrán háborúra hivatkozva

A Déli Körvasúttal már többször foglalkoztunk, a beruházás környezetvédelmi engedélyét a bíróság többször megsemmisítette, de az illetékes kormányhivatal újra és újra kiadja, figyelmen kívül hagyva a bírói ítéletekben foglalt kifogásokat. Legutóbb december 25-én kapta meg a Déli Körvasút a környezetvédelmi engedélyt, azt követően, hogy a kormány kiemelt katonai létesítménnyé nyilvánította az érintett vasúti pályaszakaszt. A PoPÉK ezt a határozatot is megtámadta a bíróságon, de mivel a kormány korábban úgy módosította a jogszabályokat, hogy a beruházásra a bíróság sem tud azonnali változtatási tilalmat elrendelni, a V-Híd nyugodtan folytathatja a munkát és a természetrombolást.

Az ügyben ennek ellenére jelenleg hat jogi eljárás folyik, egy kártérítési polgári per indítása pedig folyamatban van a PoPÉK részéről. Információink szerint a Déli Körvasúttal és a beruházással kapcsolatos jogi anomáliákkal nemsokára az Európai Parlament is foglalkozhat, mert több képviselő jelezte, hogy nyitott az ügy felkarolására.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG