Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tűzvész, halottak a karácsonkői koronavírus-kórházban


Tíz beteg halt meg a tűzvészben, amit valószínűleg elektromos hiba okozott az intenzív osztályon.
Tíz beteg halt meg a tűzvészben, amit valószínűleg elektromos hiba okozott az intenzív osztályon.

Az intenzív osztályon pusztítottak a lángok, 2015 óta nem volt ilyen súlyos tűzvész Romániában.

A lángok az északkelet-romániai Piatra Neamt kórház intenzív osztályán csaptak fel. A tíz halálos áldozat magatehetetlen, lélegeztetőgépeken lévő koronavírusos beteg. Többen súlyosan megsérültek - jelentette az RFE/RL Román Szolgálata.

A sérültek között van egy orvos, aki mentette a betegeket, az ő testének 40 százalékán megégett. A tragédia egy nappal az előtt történt, hogy a betegek áthelyezéséről szóló döntés megszületett, ugyanis november 15-én határoztak volna arról, hogy egy bukaresti katonai kórházban folytatják a fertőzöttek kezelését.

Pillanatok alatt továbbterjedtek a lángok

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a helyszínre utazott és azt mondta, hogy az első vizsgálatok szerint rövidzárlat okozhatta a tüzet, amely dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt az osztályon, a tűzoltóknak annyit sikerült megakadályozni, hogy az épület más részeire is átterjedjen a tűzvész.

A SMURD rohammentő-szolgálat Jászvásárra (Iasi) szállítanak hat beteget, ott a város határában a COVID-19-ben szenvedők számára újonnan beüzemelt mobilkórház intenzív osztálya veszi át ápolásukat. Ludovic Orban miniszterelnök vezetésével válságstáb alakult a tragédia miatt a belügyminisztériumban. Az ügyben a legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Volt már hasonló tragédia

Legutóbb 2015-ben volt hasonló tűzvész, akkor egy bukaresti szórakozóhelyen pusztítottak a lángok, ott 65-en haltak meg. Most ugyanaz az ügyész vizsgálja a kórházi tragédiát, aki 2015-ben a diszkótűz kivizsgálását is irányította.

A kórház élére egyébként alig három hete érkezett új igazgató, miután elődje lemondott posztjáról a betegek rossz ellátása miatt.

Politikai következményei is lehetnek

Romániában december 6-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak. A mostani tragédia, a betegek halála valószínűleg megnöveli a jobbközép Nemzeti Liberális Párt,a PNL előtt álló kihívásokat. A baloldali Szociáldemokrata Párt, a PSD vélhetően felhasználja majd a kampányban a tragédiát az PNL ellen, amely október óta irányítja Románia kisebbségi kormányát és a szociális kiadások visszafogásával próbálta ellensúlyozni a koronavírus-járvány gazdasági hatásait.

Romániában a Johns Hopkins Egyetem legutóbbi adatai szerint eddig 353 185-en fertőződtek meg a vírustól, a járványnak pedig már 8813 halálos áldozata van.

Készült a Reuters, az AP, az AFP és a dpa alapján.

XS
SM
MD
LG