Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Úgy tudjuk, egyre több hazai kórházban nyitnak újra Covid-osztályt


Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírus-osztályán 2021. április 2-án
Ápoló a fehérgyarmati kórház koronavírus-osztályán 2021. április 2-án

A Szabad Európa értesülése szerint a fővárosban a Tétényi úti kórházban és a pszichiátriai klinikán is megnyitottak egyet-egyet. Kértük az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), erősítse meg az információt. Küldtek választ, de valójában nem feleltek semmire, igaz, nem is cáfolták értesülésünket.

Azt kérdeztük az OKFŐ sajtóosztályától, összesen hány magyarországi kórházban nyitották meg eddig vagy tervezik megnyitni a jövőben a koronavírusos betegek ellátásával foglalkozó osztályokat. Arról is érdeklődtünk, hány kórházi ellátásra szoruló, azon belül hány intenzív terápiás ellátást igénylő covidos betegre számítanak, és mikorra várják a járvány újabb hullámát a kórházi szakemberek. Vajon lesz-e a covidos betegek ellátására elegendő orvos és ápoló, illetve a kórházaknak milyen sűrűséggel kell adatokat szolgáltatniuk a hozzájuk bekerülő covidos betegekről?

Változtatás nélkül közöljük az Országos Kórházi Főigazgatóság válaszát:

  • „A jelenleg érvényben lévő miniszteri utasítás szerint az irányító kórházak felelőssége és feladata, hogy területükön a szükséges Covid-fekvőbeteg-ellátási kapacitást biztosítsák.
  • Azt, hogy a szükséges kapacitásokat helyiség-, épületrészlet- vagy osztályszinten biztosítják a kórházak – betegszámtól függően – egyéni döntésük függvénye, de természetesen a szükséges járványügyi elkülönítést mind az igazolt, mind pedig a gyanús Covid–19-betegek esetében biztosítaniuk kell.
  • A következő hetekre vonatkozó területi és kórházi betegszámok tekintetében nehéz előzetes becslést adni.
  • A Covid–19-ellátással kapcsolatos egészségügyi kapacitások biztosítása dinamikusan történik, ami a leghatékonyabb módja az ellátásszervezésnek.
  • A kórházak a Covid-fertőzöttek számáról több módon is jelentenek, ezek egyik része az adott betegek közvetlen járványügyi bejelentéséhez kapcsolódik, és ilyen módon folyamatos; másik része pedig az EESZT rendszerén munkanapi jelentés formájában valósul meg.”

Egyetlen hét alatt csaknem száz halott

A Szabad Európa rendszeresen beszámol az állam által immár csak hetente nyilvánosságra kerülő járványadatokról, amelyek egyértelműen bizonyítják – bár újabb járványhullámról még nem beszélnek –, hogy Magyarországon is erősödik a járvány.

A legfrissebb adatok szerint egy hét alatt csaknem száz újabb halálos áldozatot követelt a vírus okozta betegség. Kórházban is egyre többen vannak, ahogy a fertőzöttek száma is növekszik.

A múlt hét során újabb 96 ember halt bele közvetlenül a koronavírus-járványba, közölte az állami egészségügy szerdán. Így a közvetlen áldozatok száma 46.886. Több mint húszezer új fertőzöttet regisztráltak, bár ez a mutató erősen függ az elvégzett tesztek számától. Nőtt a kórházban lévő koronavírusosok száma, már 1593-an vannak. Tizenkilencen vannak lélegeztetőgépen közülük.

Az állam továbbra is azt kéri, hogy mindenki oltassa be magát. Ezt már csak péntekenként, a kórházi oltópontok lehet megtenni, illetve a háziorvostól lehet kérni.

Az oltásokról Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője a 24.hu portálnak a minap azt mondta, az őszi-téli felfutás előtt évente egy emlékeztető oltás indokolt, de rendszeresen negyedévente, félévente oltatni magunkat nem az.

Emlékeztetett arra, hogy a második dózis után a harmadik nagyban megnöveli a védekezőképességet, vagyis alapvető fontosságú, hogy mindenki beadassa. Aki év elején kapta meg a harmadik oltást, az mostanában, még az őszi-téli szezon előtt vegye fel a negyediket, ez megfelel az évente egy ismétlő oltásnak. Az idősebbek, a krónikus betegek vagy azok, akik a munkájuk során veszélyeztetettek, szintén oltassák be magukat negyedszer.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG