Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ügyészségi nyomozás árnyékolja a vasárnapi időközi választást Kenderesen


A felújított kenderesi vasútállomás a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon 2020. június 3-án
A felújított kenderesi vasútállomás a Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon 2020. június 3-án

Augusztusban feloszlatta magát az önkormányzati testület Kenderesen. A november 20-án tartandó időközi választást etikai dilemma kíséri: a választási iroda vezetője, vagyis a jegyző ellen rágalmazás miatt feljelenést tett az egyik önkormányzati képviselő.

Kenderes jegyzőjét rágalmazás miatt jelentette fel a rendőrségen a város egyik önkormányzati képviselője, Baktai Kálmán. Elmondása szerint a jegyző, dr. Záhonyi Ferenc ugyanis önkormányzati fejléces szórólapon állított róla valótlanságokat. A szórólapokat a jegyző több éjszaka helyiek postaládájába dobálta be. Baktai akkor kihívta a rendőrséget, majd feljelentést tett.

A jegyző az általa osztogatott szórólapon azt állította Baktairól, hogy a neki és a rokonainak kreált munkahelyek 16 millió forintba kerültek az önkormányzatnak.

A kenderesi jegyző által osztott szórólap. Fotó: helyi forrásunktól
A kenderesi jegyző által osztott szórólap. Fotó: helyi forrásunktól

Baktai, aki 28 éve dolgozik önkormányzati képviselőként a településen, cáfolta a jegyző állításait, és a Szabad Európának azt mondta: a jegyző azért haragszik rá, mert az ellenzéki jelöltet támogatta az országgyűlési választáson, s mert ő akadályozta meg többek között egy önkormányzati tulajdonú lakás szabálytalan értékesítését. Baktai ezen túl azt is kifogásolta, hogy egy önkormányzati ingatlan (Pádár-ház) felújítása szerinte indokolatlanul nyolcvanról 180 millió forintra emelkedett úgy, hogy egy másik pályázatból csoportosítottak át közel százmillió forintot.

Baktai Kálmán önkormányzati képviselő cáfolata a jegyző állításaira. Forrás: Baktai Kálmán
Baktai Kálmán önkormányzati képviselő cáfolata a jegyző állításaira. Forrás: Baktai Kálmán

Az incidens után nem sokkal a város önkormányzati testülete feloszlatta magát, az időközi választást november 20-ra tűzték ki. A választásra három pártot (Fidesz, KDNP, Megoldás Mozgalom) regisztráltak. Négy polgármesterjelölt és 21 képviselőjelölt indul. A választási törvény szerint a választásokat lebonyolító szervezet, a helyi választási iroda vezetője az önkormányzat jegyzője.

A Szabad Európa a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztályától megtudta, hogy rágalmazás vétsége miatt a jegyző ellen magánvádas eljárás indult a Karcagi Járásbíróságon, melyben a bíróság az ügyet 2022. november 9-én a Karcagi Járási Ügyészségnek küldte meg, arra tekintettel, hogy megítélése szerint közvádra üldözendő bűncselekmény megállapításának lehetősége áll fenn.

Szerettük volna megismerni Kenderes jegyzőjének és jelenlegi polgármesterének az álláspontját. Dr. Záhonyi Ferenc jegyző az alábbi tájékoztatást adta megkeresésünkre: „Nincs tudomásom vagy még nem tájékoztattak arról, hogy nyomozás folyna ellenem.” A polgármestertől cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Cikkünk megjelenése után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség szóvivője választ küldött az ügyben feltett újabb kérdésünkre. E szerint “a Karcagi Járásbíróság hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt küldte vissza iratokat a Karcagi Járási Ügyészség részére, az ügyben a nyomozást 2022. november 15. napján rendelték el. Az ügyben nincs gyanúsított, az felderítési szakban van."

Frissítés:
A cikkben szereplő jegyző által kifogásolt részletek egy részét módosítottuk.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG