Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új családtámogatásokat jelentett be Putyin a választás előtt


Vlagyimir Putyin évértékelő beszédet tart Moszkvában 2021. április 21-én
Vlagyimir Putyin évértékelő beszédet tart Moszkvában 2021. április 21-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem sokkal az őszi választások előtt újabb szociális támogatásokat és gazdasági intézkedéseket jelentett be, mások mellett a gyerekes családok számára.

Az államfő a parlament két házához intézett évértékelő beszédében kijelentette, hogy növekedést szeretne látni a reáljövedelmek terén, rámutatva, hogy a vállalati szektor rekordprofitot fog elérni az idei évben.

„Meglátjuk, hogyan költik majd el ezt a hasznot, és ennek fényében döntünk majd év végéig az adótörvények lehetséges finomhangolásáról” – mondta.

Putyin hangsúlyozta, hogy az államnak közvetlenül támogatnia kell a nehéz helyzetbe került gyermekes családokat. Ezért minden egyes általános és középiskolás tanuló egyszeri 10 ezer rubeles (39 ezer forintos) támogatásban részesül, míg az egyszülős családokban nevelkedő 8-16 éves gyerekek átlagosan 5650 rubelt (22 ezer forintot) fognak kapni havonta.

Hozzátette, az alacsony jövedelmű várandós nőknek havonta 6350 rubeles (25 ezer forintos) extra támogatást juttatnak. Emellett 10 milliárd rubelt (mintegy 39 milliárd forintot) költenek majd iskolafelújításokra.

Az idegenforgalomban év végéig meghosszabbítják a pénzvisszatérítési programot. Idén a gyerekek nyári táborozásakor az utazási költségek felét a költségvetés visszatéríti. Továbbá Putyin bejelentette a régiók adósságszolgálatának könnyítését, valamint hogy a Moszkva‒Kazany nagysebességű vasútvonalat Jekatyerinburgig meghosszabbítják, és további 5000 mentőautót szállítanak a falvakba.

Extra kiadások, extra bevételek

A most bejelentett intézkedések két év alatt körülbelül 400 milliárd rubelbe (1,6 ezer milliárd forintba) fognak kerülni az államnak – közölte Anton Sziluanov pénzügyminiszter.

Oroszország idén mintegy 1,5 ezer milliárd rubel extra bevételre tesz szert a kőolaj és földgáz exportjából, amennyiben az olaj világpiaci ára hordónként 60 dollár felett lesz. A vártnál jobb gazdasági teljesítmény és az adóbeszedés fellendülése szakértők szerint további 500 milliárd rubelt hozhat a költségvetésnek – mondta az orosz pénzügyminiszter-helyettes a Reuters brit hírügynökségnek.

Moszkva nemrég megemelte a magas jövedelműek, valamint a bányászati, a dohány-, a fém- és az olajipar adóterheit.

Az életszínvonal romlásának megállítása a kormány egyik legfőbb célkitűzése a szeptemberi választások előtt. Az orosz bruttó hazai termék (GDP) tavaly mintegy 3 százalékkal csökkent, s ez tizenegy éve a legmagasabb érték, az infláció pedig márciusban 5,8 százalékos volt, ami 2016-ban volt utoljára ilyen szinten.

Készült az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG