Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új főkonzuljelölt mellett döntött a külügy, miután Kanada lassan egy éve nem ad vízumot az előzőnek


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Új főkonzuljelöltet választott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, miután Kanada továbbra sem ad vízumot Bencsik Jánosnak, a Jobbikból 2020-ban kilépő volt országgyűlési képviselőnek. A Szabad Európa diplomáciai források alapján úgy értesült, hogy az új jelölt a külügy munkatársa, Jákó János.

Mint a Szabad Európa júniusban elsőként megírta, Bencsik több mint fél évig várt felkészülő diplomataként a kanadai vízumra, illetve az exequaturra (hozzájárulás, amelyet a fogadó ország külügyminisztériumának jegyzéke tartalmaz), ám miután kanadai magyar szervezetek, alapítványok, magánszemélyek és egyéb intézmények is tiltakoztak a kinevezése ellen korábbi szélsőséges megnyilvánulásai miatt, a külügy kénytelen volt másik jelölt után nézni.

A HVG szeptemberben újra érdeklődött a minisztériumnál, hogy nem akarnak-e mást küldeni Bencsik helyett, ám ekkor még a külügy azt reagálta, hogy „a cél változatlan”. Kormányzati forrásaink szerint azonban már augusztusban elkezdtek új jelölt után nézni, hiszen addigra világossá vált, hogy Bencsik nem tudja elfoglalni posztját. A döntést forrásunk szerint hosszú hónapokig húzták, egészen nyár végéig kiállt a kormány Bencsik jelöltsége mellett, annak ellenére hogy diplomáciai szempontból egyértelmű jelzés volt Kanada részéről a vízum megtagadása.

A 29 éves Jákó jelenleg a keleti kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár titkárságán dolgozik főosztályvezetőként. Tanulmányait az ELTE jogi karán végezte, több nyelven beszél. Családjában nem ő az első, aki a diplomatakarrier mellett dönt. Kormányzati forrásunk szerint Jákónak már korábban is lehetősége nyílt egy nagyköveti pozícióra, de akkor nem fogadta el a lehetőséget.

Jákó édesapja dr. Jákó János, jogász, aki 2021 óta a Vasas Sport Club tiszteletbeli elnöke (2008 óta elnökségi tagja). Korábban több magyarországi banknál töltött be igazgatósági és felügyelőbizottsági tisztségeket.

Kérdéseket küldtünk a külügyminisztériumnak, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett felelet. Ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

XS
SM
MD
LG