Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új médiaprojektet jelentett be a Nobel-díjas Muratov


Dmitrij Muratov
Dmitrij Muratov

A Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov bejelentette egy új médiaprojekt elindítását, miután felfüggesztették a Novaja Gazeta újságot, ahol ő volt a főszerkesztő.

Muratov június 16-i közleményében elárulta, hogy felfüggesztett újságja két első betűje, NO lesz az új projekt neve, melyet a Novaja Gazeta mellékletének tekint. A "no" oroszul azt jelenti: "de".

"Ezen a néven útjára indítunk egy YouTube-csatornát is" - áll Muratov közleményében. További részleteket nem osztott meg.

Március végén a Novaja Gazeta felfüggesztette működését, miután figyelmeztetést kapott az orosz invázióról írt tudósításai miatt a Roszkomnadzortól, az állami hírközlési felügyelettől. A figyelmeztetés lehetővé tette volna a Roszkomnadzor számára, hogy bírósági úton kezdeményezze a lap bezárását.

Lettországban már léptek az orosz újságírók

Oroszország szigorúan korlátozza, hogy a média miként ír az ukrajnai eseményekről, melyeket „különleges katonai műveletnek” nevez. Számos más orosz médium döntött már a működés felfüggesztése mellett, ahelyett, hogy szigorú öncenzúrára kellene vetemednie azzal kapcsolatban, hogy mit tudósíthat, és a Kreml több külföldi hírügynökség munkáját is meggátolta.

A múlt hónapban a Novaya Gazeta száműzött újságírói új kiadványt indítottak Lettországban. A Novaya gazeta.Europe május 6-án jelent meg a rigai újságárusoknál és az interneten. Egy lett kiadóval együttműködve adják ki a lap külföldre menekült szerkesztői.

A lap orosz és lett nyelven is megjelenik, és részletesen beszámol Oroszország ukrajnai háborújáról.

Támadás a vonaton

Áprilisban Muratov azt mondta, hogy Oroszországban egy vonatúton megtámadták, valaki vörös olajfesték és aceton keverékével öntötte le. Az orvosok később megállapították, hogy Muratov szeme égési sérüléseket szenvedett.

Bár a Novaja Gazeta a támadót az Orosz Ejtőernyősök Uniójához köthető aktivistával, Nyikolaj Trifonovval azonosította, a rendőrség nem vette őrizetbe a férfit.

Június elején Muratov árverésre bocsátotta Nobel-díját, hogy pénzt gyűjtsön a több millió ukrán menekültnek, akik a február 24-i orosz támadás óta hagyták el az országot.

Muratov megosztva kapta a 2021-es Nobel-békedíjat Maria Ressával, a Fülöp-szigetek kormányát kritizáló bíráló Rappler hírportál társalapítójával.

XS
SM
MD
LG