Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új módszerrel kezeltek daganatos betegeket a Semmelweis Egyetemen


A Semmelweis Egyetem által közzétett fotó a beavatkozásról.
A Semmelweis Egyetem által közzétett fotó a beavatkozásról.

Magyarországon először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják.

Az intézmény közleménye szerint az eljárás előnye, hogy a fagyasztás érzéstelenítő hatása révén altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben történhet, így például olyan idős szívbetegeknél is megoldást nyújthat ez a beavatkozás, akiknél az altatásos műtétet nem javasolják. Ezt az eljárást egyébként a jóindulatú daganatok gyógyításában már néhány éve használják, ám a rosszindulatú daganatok terápiájában Magyarországon először alkalmazták.

Az egyetem honlapján olvasható beszámolóban emlékeztetnek arra, hogy a hűtést mint fájdalomcsillapító eljárást hosszú ideje használják az orvosok, és az is köztudott, hogy az extrém hideg hőmérsékletnek szövetroncsoló hatása van.

Fagyasztás és olvasztás

Mint írják, a krioabláció módszere az, hogy a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetben alkalmazzák: a speciálisan erre kialakított kezelőtűt ultrahang, CT vagy egyéb képalkotó módszer segítségével juttatják el a daganatos szövetbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével -40 Celsius fokra hűtik.

A beavatkozás során több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására négy különböző folyamatnak köszönhetően károsodik a daganatszövet.

A műtéteket december végén hajtották végre egy 46 és egy 59 éves, vesedaganatban szenvedő férfin. A betegek azóta is jól vannak, a februári kontrollvizsgálat eredménye is megnyugtató eredményt hozott.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG