Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új oknyomozó csapatot szervez a száműzött orosz újságíró


Roman Badanin, a Projekt oknyomozó csoport volt vezetője
Roman Badanin, a Projekt oknyomozó csoport volt vezetője

Új lapot indított az egyik legismertebb orosz oknyomozó újságíró, aki nemrég az Egyesült Államokban maradt, mivel távollétében a hatóságok bezáratták a lapját és letartóztatták több kollégáját. Roman Badanin új projektje az orosz hatóságok által elkövetett visszaéléseket tárja fel.

Roman Badanin, a Projekt nevű orosz oknyomozó csapat vezetője új szervezetet jegyzett be az Egyesült Államokban, ahová kényszerűségből, a hatósági üldöztetés elől költözött idén nyáron. Badanin szeptember 6-án a Telegramon jelentette be, hogy Agenstvo (Az ügynökség) néven új oknyomozó csoportot indított, ami alig burkolt utalás Oroszország vitatott „külföldi ügynökökről” szóló törvényére. A törvényt jogvédő szervezetek szerint a Kreml a civil társadalom és a független média elfojtására használja.

Nemkívánatos szervezetek

„Az Ügynökség oknyomozást folytat majd, ami irritálni fogja az orosz hatóságokat, de a legfontosabb, hogy érdekes és fontos információkat tegyünk közzé. Az első ilyen vizsgálatot ma adjuk ki” – írta Badanin a Telegramban, további részleteket nem közölt.

A 2015 májusában elfogadott és azóta szigorított „nemkívánatos szervezetekről” szóló törvény olyan nonprofit és nem kormányzati szervezeteket szorított ki, amelyek külföldi forrásokból – főként Európából és az Egyesült Államokból – kaptak támogatást. A törvény lényegében a 2012-ben bevezetett, de máig érvényben levő „külföldi ügynökségekről” szóló törvény új, szigorúbb változata. A 2012-es törvény előírja, hogy a külföldi támogatásban részesülő és a kormány által politikai tevékenységet folytatónak ítélt nem kormányzati szervezeteket be kell jegyeztetni, „külföldi ügynökként” kell azonosítaniuk és ellenőrzésnek kell alávetniük magukat.

2017-ben az orosz kormány a Szabad Európa orosz szolgálatát, hat másik RFE/RL orosz nyelvű hírszolgálatot és a Current Time-ot is felvette a listára. Az év elején az orosz bíróságok nagy összegű bírságokat kezdtek kiszabni az RFE/RL ellen, amiért nem jelölte cikkeit a kormány által előírt címkével, ahogy azt a 2020 októberében elfogadott szabályok előírják. Az RFE/RL fellebbez a bírságok ellen, és „az állam által támogatott kényszerítő és megfélemlítő kampány” részének nevezi.

Nem tudott hazamenni a nyaralásból

Az említett törvényeket a gyakorlatban leginkább az orosz kormányzattal szemben kritikus hangok elhallgattatására használták. Ez történt Badanin korábbi oknyomozó csapatával is, amely tényfeltárások során sokszor kínos információkat derített ki és tett közzé az orosz uralkodó elitről. A szerkesztőséget július közepén zárták be, miután a moszkvai főügyészség „nemkívánatos szervezetnek” minősítette, és júniusban a moszkvai rendőrség házkutatásokat tartott Badanin és munkatársainak otthonában. A rendőrségi akció órákkal azután kezdődött, hogy a lap közzétett egy jelentést Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter és rokonai gyanús vagyonosodásáról.

Badanin éppen külföldön nyaralt feleségével és gyermekeivel, amikor a The Projectet nemkívánatosnak bélyegezték, és július 15-én házkutatást tartottak a szervezet irodáiban. Elmondása szerint ekkor úgy döntöttek, hogy nem térnek vissza Oroszországba.

Oroszországban szeptember 19-én parlamenti választásokat tartanak, amelyekre készülve a hatóságok láthatóan fokozták az ellenzéki hangok elleni fellépést.

XS
SM
MD
LG