Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új szélsőjobb uniós szövetségbe vezethet Orbán útja


Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter határszemlén Röszkénél, 2019. május 2-án. Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda
Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter határszemlén Röszkénél, 2019. május 2-án. Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda

Az olasz Matteo Salvini kedden azt mondta, találkozót tervez Magyarország és Lengyelország vezetőjével. A cél az európai szélsőjobb pártok kapcsolatának erősítése.

Egy közös szerződés tető alá hozása az értékekről, a szabadságról, a jogokról, az elvekről, a jövőbeni célokról... (ez) lesz a tárgya a találkozónak a magyar és a lengyel miniszterelnökkel” ‒ mondta újságíróknak Rómában a migránsellenes Liga párt vezetője.

A megbeszéléseket Orbán Viktorral és Mateusz Morawieckivel csütörtökre tűzték ki, Budapestre ‒ közölte az irodája.

Matteo Salvini arról is beszélt, hogy hárman aláírnak egy nyilatkozatot, és megvitatják az együttműködés lehetőségeit a migráció, az egészségügy, az oktatás, a külpolitika és a családi értékek terén.

Eddig senkinek sem jött össze

Az eddigi kísérletek az uniós országok egymástól igencsak eltérő szélsőjobb, euroszkeptikus és nacionalista pártjainak egyesítésére egyetlen politikai ernyő alatt kudarcot vallottak, beleértve Matteo Salvini próbálkozásait is.

Az olasz politikus megjegyezte: ha az Európai Parlament két mostani szélsőjobb csoportja egyesülne, a tanács második legnagyobb csoportjává válnának, és nagyon megnőne a befolyásuk. A Liga vezetője azt mondja, szeretné, ha ez történne.

A szélsőjobb tábor még Olaszországban is megosztott, mióta Salvini Ligája a múlt hónapban csatlakozott a nemzeti egységkormányhoz, melyet az Európai Központi Bank egykori elnöke, Mario Draghi vezet.

Giorgia Meloni Olaszország Fivérei Pártja (FDI), melynek gyökerei az újfasizmusig nyúlnak, ellenzékben maradt. Az Európai Parlamentben sem ugyanannak a csoportnak a tagja, mint a Liga.

(Készült az AFP tudósításának felhasználásával.)

XS
SM
MD
LG