Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A négynapos munkahetet tesztelik Új-Zélandon


Muriwai Beach (Új-Zéland), 2020. április 28.
Muriwai Beach (Új-Zéland), 2020. április 28.

Újabb cég csatlakozott a négynapos munkahely ötletéhez, megerősítve ezzel azt az elképzelést, hogy a foglalkoztatás világában előretör a rugalmas munkaidő.

Heti négy nap munka és az alkalmazott választhatja ki melyik napokon dolgozik – keddtől ezzel az ötlettel kísérletezik Új-Zélandon a teára szakosodott Lipton, a Dove kozmetikai cég és a fagylaltjáról ismert Ben & Jerry’s termékeit forgalmazó Unilever.

A „próbaüzem” egy éven át tart majd. A fogyasztási cikkekkel kereskedő multicég 81 embert alkalmaz az óceániai országban. Az új munkarendben teljes fizetés mellett, rövidített munkaidőben dolgozhatnak és a Sydney Technológiai Egyetem kutatói kísérik majd nyomon hatékonyságukat.

Végleg átállhatnak a négynapos munkára

Az Unilever közölte, hogy ha jól sikerül a kísérlet, akkor szélesebb körben, más munkafolyamatait is megreformálhatja.

„Reméljük, hogy az Unilever lesz az első globális cég, amely a dolgozóknak és a vállalkozásnak is kézzelfogható előnyöket biztosító munkamódszereket honosít meg” idézte Nick Bankst, az Unilever Új-Zéland ügyvezető igazgatóját a CNN.

„Csapatunk számára izgalmas időszak ez, amely visszaigazolhatja, hogy változtatni kell-e a Covid-19-járvány által felrázott hagyományos munkahelyi modellen” – tette hozzá egy közleményben.

A Unilever nem az első vállalat, amely a négynapos munkahéttel próbálkozik. 2018-ban egy helyi cég, a végrendeletek és örökségek kezelését segítő Perpetual Guardian tartott hasonló, két hónapos és nagy visszhangot kiváltó kísérletet. A vállalat azt mondta: a teszt olyan sikeres volt, hogy állandó négynapos munkahetet vezet be.

Nick Bangs megemlítette, hogy a helyi Unilever-csapatot is a Perpetual Guardian esettanulmánya lelkesítette fel, mert megfogant bennük a gondolat, hogy „a régi munkamódszerek elavultak”.

Az emberek utazásra használhatják az extra napot

Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő
Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő

Az ötletet még Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök is megemlítette és azt mondta, lehet, hogy ez segíthet helyreállítani a gazdaságot a koronavírus-járvány okozta sokk után.

Ardern májusban beszélt az elképzelésről, amikor szóba került, hogyan lehetne feléleszteni a hazai turizmust. Mint mondta, a vállalkozások dönthetik el, hogy kipróbálják-e a négynapos munkahetet. Az ötletnek azért van létjogosultsága, mert „rugalmasságot biztosíthat a hazai turistáknak az utak és az azokra szánt szabadnapok kiválasztásában” - mondta.

Japánban megugrott a termelékenység

Nemcsak Új-Zélandon kísérleteznek az a négynapos munkahéttel. Tavaly a Microsoft japán leányvállalata tesztelte, hogyan alakul a dolgozók hatékonysága, ha pénteken nem kell bemenni az irodába és a dolgozók hetente egy extra szabadnapot is kapnak.

Az eredmény biztató volt: bár drasztikusan csökkent a munkaidő, az egy dolgozóra jutó eladások számában mért termelékenység közel 40%-kal volt magasabb, mint az előző év hasonló időszakában.

Ennek nyomán a Microsoft egy újabb kísérletet jelentett be Japánban és más cégeket is meghívott, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A négynapos munkahét sokak szerint javíthat a munka és szabadidő egyensúlyán. Egyes cégek pedig azért vezették be próbaképp, hogy ellensúlyozzák a dolgozóik körében a pandémia során elterjedt kiégettség érzését.

Kedden a japán Nomura Holding is közölte, hogy megvizsgál egy olyan új munkatervet, amellyel a dolgozók havonta a munkaidő 60%-t tölthetnék az irodától távol.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG