Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb 73 beteg hunyt el a járványban; jöhet a negyedik oltás


Oltás a moszkvai GUM Áruházban 2021 decemberében
Oltás a moszkvai GUM Áruházban 2021 decemberében

Csökken a halottak száma, de 2600-an kórházban vannak, mert erősen terjed az omikron-variáns. Bár a miniszterelnök nemrég még szkeptikus volt a negyedik oltással kapcsolatban, csütörtökön bejelentették, hogy lehet már jelentkezni arra is. Az egy évvel ezelőtti kormányzati ígéretek dacára a keleti vakcinával oltottak számára csak ezzel válik lehetővé a szabad utazás Európába.

Pénteken újabb 73 koronavírus-fertőzött halálát jelentették be, a halottak száma ezzel 40.237 főre emelkedett. 8921 az új fertőzött. 2611 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen. Az omikron vírusvariáns erősen terjed, a kormány a megerősítő oltás felvételére buzdít, mert azzal megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.

Az oltási akció folytatódik: péntek délután és szombaton is lehet előzetes időpontfoglalás nélkül lehet oltásra menni a kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe. Januárban ez így lesz minden csütörtökön, pénteken és szombaton – mondta reggeli rádióbeszédében Orbán Viktor miniszterelnök.

Csütörtökön Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy akik már négy hónapja kapták a harmadikat, jelentkezhetnek a negyedik oltásukért. Azt nem tette hozzá, hogy ez több százezer orosz vagy kínai vakcinával oltott számára újból lehetővé teheti a fizetős PCR-teszt nélküli utazást külföldre – már ha a harmadik oltásuk már nem keleti vakcinával történt. (A Seychelle-szigetekre eddig is lehetett menni, de Ausztriába nem.)

A miniszter elmondta azt is, hogy február 15-étől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul (vagyis a betegségen átesettség nem minősül többé védettségnek), és tízről hét napra rövidül a karantén ideje.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG