Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb 755 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentett be a kormány


Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2021. június 17-én
Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2021. június 17-én

Újabb, legalább 755 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelentett be a kormány a jövő évi költségvetési hiánycél teljesítése érdekében, azt azonban egyelőre nem tudni, pontosan milyen tételeket érint a lefaragás.

A Pénzügyminisztérium (PM) szerda esti tájékoztatása szerint egyes, jövő évre tervezett állami beruházások átütemezésével 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítják a GDP-arányos hiánycélt. Mint írták, a gazdaság újraindítása sikeres, ezért azt már kisebb mértékben kell állami beruházásokon keresztül ösztönözni.

Nem sokkal később a Magyar Közlönyben is megjelent a határozat, miszerint az intézkedés meglehetősen sok, tizenhét költségvetési sort érint. E tételek azonban nem adják ki a teljes, 755 milliárd forintos összeget, ahhoz 150 milliárd forint még hiányzik – mutatott rá cikkében a Portfolio.hu.

Aláhúzták: a költségvetés 2022. évi előirányzatait összességében 605,405 milliárd forinttal csökkentik, a pénzügyminiszternek pedig 2022. január 31-ig javaslatot kell tennie további 150 milliárd forintos beruházásidöntés-csökkentésre.

A portál elemzése szerint a részben nyitva hagyott kérdésekből arra lehet következtetni, hogy „a kormány számára meglehetősen fontos és sietős volt, hogy mielőbb ismertté váljon ez a költségvetésiegyenleg-javító döntés”.

Messze a legnagyobb tétel, hogy mintegy négyszázmilliárd forinttal csökkentik 2022-ben a Beruházási Alap forrásait. Emellett negyvenmilliárd forinttal visszavágják a Paks II. Zrt. eredetileg 270 milliárd forintosra tervezett tőkeemelését, elveszik a 2019–2027-es idegen nyelvi stratégia megvalósítására szánt harmincmilliárd forintot, illetve húsz-húszmilliárd forinttal csökkentik a beruházásösztönzési és a turisztikai fejlesztési célelőirányzatot.

Egyebek mellett megvonták az Egészséges Budapest Program teljes jövő évi keretösszegét, valamint kevesebb forrás áll majd a külügyi fejlesztési és kutatási programok, a foglalkoztatási támogatások, a fővárosi és a repülőtéri fejlesztések rendelkezésére.

A témát Orbán Viktor is érintette a héten, és fontosnak tartotta kiemelni, hogy a jövőben meg fognak valósulni a most megspórolt beruházások. „A költségvetés átrendezése több száz milliárdos tétel, és fontos tudni, hogy nincsenek elhalasztott beruházások, csak átütemezések” – jelentette ki a miniszterelnök a kormányinfón, amelyen kivételesen ő maga is részt vett.

Varga Mihály pénzügyminiszter nemrég bejelentette, hogy az eredetileg tervezett 5,9 százalékos deficit helyett 4,94 százalékos hiányt céloz meg jövőre a kormány.

A magyar gazdaság növekedése az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, és az előrejelzések szerint a következő években is magas, négy-öt százalék körüli bővülés várható, így a költségvetési politika a tervezettnél hamarabb térhet vissza az egyensúlyi pályára – olvasható a PM közleményében.

A kormány néhány héttel ezelőtt úgy döntött, hogy 350 milliárd forint értékben elhalaszt bizonyos beruházásokat.

Készült az MTI és a Portfolio.hu tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG