Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb 80 milliárd dolláros mentőövre szorulnak a légitársaságok


Egy kijelző azt mutatja, hogy minden járatot töröltek, miközben orosz állampolgárok alszanak a padokon a Tokiói Nemzetközi Repülőtéren 2020. április 14-én.
Egy kijelző azt mutatja, hogy minden járatot töröltek, miközben orosz állampolgárok alszanak a padokon a Tokiói Nemzetközi Repülőtéren 2020. április 14-én.

Csak további 70-80 milliárd dolláros segítséggel élhetik túl a légitársaságok a koronavírus okozta krízist - a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szerint. Ez a korábbi kormányzati segítség mintegy fele.

A már megítélt 160 milliárd dolláros gyorssegély mellett újabb tízmilliárdokra lesz szüksége a légiközlekedésnek, hogy túléljen – figyelmeztet a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA). „Az elvetkezendő hónapokban az ipar szükségleteinek fedezésére 70-80 milliárd dolláros kiegészítő támogatásra lesz szükség, különben több légitársaság nem fogja túlélni a válságot”- mondta a Paris Air Forumon a szervezet főigazgatója.

Nem tisztul az ég

Míg a vakcina áttörést hozhat a járvány megfékezésében, addig az utazáshoz való visszatérés hosszú hónapokat vehet igénybe. Több légitársaság még kitart, de bevételeik messze elmaradnak.

Eközben az újabb járványügyi korlátozások és utazási tilalmak tovább rontanak a légitársaságok pénzügyi kilátásain. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség számításai alapján a szektor csak idén 87 milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el.

„Valószínűnek tartom, hogy a valós szám ennél jóval magasabb lesz”- tette hozzá Alexandre de Juniac főigazgató, aki szerint az egész éves deficit 100 milliárd dollár körül alakulhat. A szervezet fájdalmasan lassú helyreállást jósol, a válság előtti utasszám csak 2024-re térhet vissza, de a 2021-re is 30%-os visszaeséssel kalkulálnak. A főigazgató elmondása szerint idén a 2019-es forgalom 33%-át érhetik el, 2021-ben pedig a két évvel korábbi utazóközönség felét produkálhatják.

XS
SM
MD
LG