Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb adót vetett ki a kamat- és hozamjövedelmekre a kormány


A bankoknak a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében kötelezően reklámozniuk kell az állampapírokon elérhető hozamokat
A bankoknak a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében kötelezően reklámozniuk kell az állampapírokon elérhető hozamokat

A kamatadó után ahhoz hasonló mértékű újabb adót is kell fizetniük a magánszemélyeknek kamat- és hozamjövedelmük után – írja a Bank360. A szabály, amely július 1-jén lép hatályba, további előnyt jelent az állampapíroknak, amelyek hozama eddig is adómentes volt. A bankoknak kötelezően reklámozniuk kell az állampapírokon elérhető hozamokat.

A gazdasági portál írt először a Magyar Közlönyben megjelent rendeletről, amely szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a magánszemélyeknek 13 százalékos szociális hozzájárulási adót, szochót kell fizetniük a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján kamatjövedelemnek számító összeg után. Ezt a terhet a 15 százalékos kamatadón felül kell megfizetni.

A július 1-jén hatályba lépő szabály nem vonatkozik az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelemre, valamint a magyar állampapírok hozamára sem, mert arra eddig sem kellett kamatadót fizetni.

A gazdasági portál elemzése szerint a szocho kiterjesztésével a költségvetés nem csak többletbevételhez jut, hanem még jobban a magyar állampapírok vásárlására sarkallja a befektetőket. Az állampapírok hozama eddig is adómentes volt, és mivel szociális hozzájárulási adót sem kell utánuk fizetni, hozamelőnyük még nagyobb lesz a többi befektetési lehetőséghez képest.

A kormányrendelet azt is kimondja, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében a bankoknak 2023. október 31. és 2023. december 31. között egy alkalommal figyelemfelhívó értesítést kell küldeniük a náluk bankszámlaszerződéssel rendelkező természetes személyek számára arról, mekkora hozamot érhettek el az adott időszakban azok, akik a magyar állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt vettek százezer, ötszázezer vagy egymillió forintért.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG