Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb amerikai katonai segítségnyújtás Ukrajnának és más országoknak


Az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport ülését követő sajtótájékoztató 2022. szeptember 8-án a rammsteini légi bázison
Az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport ülését követő sajtótájékoztató 2022. szeptember 8-án a rammsteini légi bázison

Az Egyesült Államok több mint kétmilliárd dollár értékben nyújt hosszú távú katonai segítséget Ukrajnának és tizennyolc másik, Oroszország által fenyegetett országnak – jelentette be az amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken csütörtökön közölte, hogy a támogatást az orosz agresszió veszélyének leginkább kitett országoknak, köztük NATO-tagállamoknak és regionális biztonsági partnereknek szánják.

Ezenfelül az amerikai elnök jóváhagyta azt a csomagot, amelynek alapján Washington újabb 675 millió dollár értékben küld nehézfegyvereket, páncélosokat, tankelhárító eszközöket és lőszereket Kijevnek.

Ezzel már elérte a 15,2 milliárd dollárt az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás értéke Joe Biden tavaly januári hivatalba lépése óta.

Az ukránok a HIMARS-rendszertől várják az orosz offenzíva megállítását
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:28 0:00

Lloyd Austin védelmi miniszter az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport e havi németországi ülésén kiemelte csütörtökön, hogy a háború újabb kulcsfontosságú pillanatához érkezett az ország déli részében az előző héten megindított ukrán ellentámadással.

„Közös erőfeszítéseink bizonyítható sikereit láthatjuk most a harctéren” – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a szövetségesek feladatait hozzá kell igazítani a fegyveres konfliktus változásához.

„A kontaktcsoportnak hosszú távon fenn kell tartania Ukrajna bátor védőinek támogatását” – mondta, kitérve a brit, észak-macedón, lengyel, német és szlovák felajánlásokra.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG