Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb brit büntetőintézkedések az ukrajnai háború első évfordulóján


James Cleverly sajtótájékoztatója Londonban 2022. december 12-én
James Cleverly sajtótájékoztatója Londonban 2022. december 12-én

Nagy-Britannia betiltotta az orosz vas- és acéláruk importját, illetve minden olyan termékét, amelyet Oroszország az ukrajnai harctéren használ.

A brit kormány pénteken bejelentette, hogy 92 újabb magánszemélyt és szervezetet vesz fel szankciós listájára, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök több szövetségesét, így a német Matthias Warnigot, az Északi Áramlat 2 gázvezetéket menedzselő Nord Stream 2 ügyvezető igazgatóját, valamint a Roszatom atomenergetikai konszern több vezetőjét is.

London a világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-csoport csúcstalálkozóját megelőzően arról számolt be, hogy a nemzetközileg összehangolt büntetőintézkedések a repülőgép-alkatrészekre, a rádiófelszerelésekre és különböző elektronikai eszközökre is vonatkoznak.

„Ma azokat az eliteket vesszük célba, amelyek Putyin kulcsfontosságú iparágait működtetik, és betiltjuk minden olyan termék kivitelét, amelyet Oroszország a harctéren használ” – írta közleményében James Cleverly külügyminiszter.

Tiltólistára helyezték emellett 140 különböző cikk behozatalát Oroszországból, köztük még a harmadik országokban feldolgozott vas- és acélárukét is.

„A kereskedelmi szankciók működnek. Az Oroszországból származó import 99 százalékkal csökkent az invázió előtti szinthez képest, az Oroszországba irányuló export pedig csaknem nyolcvan százalékkal” – húzta alá Kemi Badenoch kereskedelmi miniszter.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG