Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb ciklusában Macron tenni akar a társadalmi megosztottság felszámolásáért


Emmanuel Macron eredményváró ünnepségén, Párizsban 2022. április 24-én
Emmanuel Macron eredményváró ünnepségén, Párizsban 2022. április 24-én

A centrista Emmanuel Macron egyértelmű győzelmet aratott ellenfele, a szélsőjobboldali Marine Le Pen felett a francia elnökválasztás második fordulójában, majd ígéretet tett rá, hogy mindent meg fog tenni a következő öt évben a mély társadalmi megosztottság felszámolásáért.

A vasárnapi elnökválasztás előzetes eredménye szerint Macron a szavazatok 58,54 százalékát nyerte el, ez nagyjából megfelel a közvélemény-kutatók által várt adatoknak. Bár a győzelem egyértelmű, sok megfigyelő rámutatott, hogy a szélsőjobboldal most érte el a valaha volt legjobb eredményét.

Győzelmi beszédében az elnök elismerte, hogy egyesek csak azért voksoltak rá, hogy megakadályozzák euroszkeptikus, populista kihívójának hatalomra kerülését.

„Ebben az országban sokan nem azért szavaztak rám, mert támogatták az elképzeléseimet, hanem azért, hogy távol tartsák a hatalomtól a szélsőjobbot. Szeretném nekik ezt megköszönni, tudom, hogy tartozom nekik” – mondta az államfő.

„Jószándékúnak, tiszteletteljesnek kell lennünk, mert hazánk számos kétellyel és megosztottsággal néz szembe” – tette hozzá.

Macron öt évvel ezelőtt is Le Pennel küzdött meg az elnökválasztás második fordulójában, de akkor nagyobb különbséggel tudott nyerni, 66,1 százalékkal. A szélsőjobboldal jelöltje először 2002-ben jutott be a második fordulóba, akkor a konzervatív Jacques Chirac 82 százalékos megsemmisítő vereséget mért Marine Le Pen apjára, Jean-Marie Le Penre.

Franciaországban júniusban parlamenti választást tartanak, így a kampányüzemmód továbbra sem áll le, Macronnak ugyanis fontos lenne biztosítania a tervezett intézkedései megvalósításához szükséges többséget a törvényhozásban.

A mostani első fordulóban harmadik helyre befutott, radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon máris az elnökválasztás harmadik körének nevezte a június 12–19-i törvényhozási választást.

„Agyaglábakon álló óriás”

„A valóságban a márványszobor egy agyaglábakon álló óriás. Ezt Emmanuel Macron is jól tudja (…) semmilyen kegyelmi időszakban nem lesz része” – írta hétfői vezércikkében a konzervatív Le Figaro.

Richard Ferrand törvényhozó, Macron egyik közeli szövetségese hangsúlyozta, hogy amikor olyan javaslat kerül a parlament elé, amely jelentős kihatással van az emberek életére, akkor a képviselőknek társadalmi vitát kell kezdeményezniük. „Máskülönben megosztottság alakulhat ki a törvényhozók, illetve aközött, hogy mit éreznek a franciák” – fogalmazott.

A francia elnöknek szakértők szerint tüntetésekre kell készülnie, amelyek első ciklusa során sem voltak ritkák tervezett reformintézkedései, például a nyugdíjkorhatár felemelése miatt.

„Nem folytathatja ugyanezt a politikát a következő öt évben, ez világos. Nem fogjuk hagyni. Ha mégis így tesz, azt hiszem, hogy az emberek készek utcára vonulni” – mondta Colette Sierra, egy 63 éves közigazgatási dolgozó a Reuters hírügynökségnek.

Mások azonban őszinte örömüket fejezték ki a választás kimenetelével kapcsolatban. „Nagyon boldog vagyok, a jelenlegi elnök ugyanis már eddig is számos kihíváson átvezetett minket” – vélekedett egy 65 éves kamionsofőr, Lucien Sozinho.

Miután a kampány egyik fő témáját a dráguló megélhetési költségek jelentették, Bruno Le Maire pénzügyminiszter arról számolt be, hogy év végéig biztosan hatályban marad az energetikai árplafon.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG