Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb dróntámadások Kijevben, heves harcok a keleti országrészben


Ukrán rendőr próbál lelőni egy közeledő kamikazedrónt Kijevben 2022. október 17-én
Ukrán rendőr próbál lelőni egy közeledő kamikazedrónt Kijevben 2022. október 17-én

Egy héten belül immár másodjára is pilóta nélküli repülőgépekkel támadt az orosz hadsereg az ukrán fővárosra, miután hétvégén különösen intenzív összecsapások zajlottak Donyeck és Luhanszk régióban.

A frontvonaltól messzebb lévő Kijevben iráni gyártmányú kamikazedrónok csapódtak be hétfő reggel – jelentette be Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője Telegramon.

Vitalij Klicsko főpolgármester arról számolt be, hogy robbanások rázták meg a központi Sevcsenkivszkij negyedet, több lakóépület megrongálódott. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva három detonációról írt.

„A mentőszolgálatok a helyszínen vannak” – tudatta az egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok. Az áldozatok számáról egyelőre nincs információ.

Az ukrán fővárost egy héttel ezelőtt is orosz rakétatámadások érték megtorlásképp, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök terrorcselekménynek nyilvánította a még 2014-ben törvénytelenül annektált Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd elleni támadást. A február 24-én megindított háború első szakasza óta nem voltak hasonlóan súlyos csapások Kijevben.

Folytatódó harcok

Eközben hétvégén sem csitultak az összecsapások a keleti országrészben. „A Donyec-medencében a legfontosabb tűzfészek Szoledar és Bahmut, rendkívül heves harcok zajlanak” – mondta szokásos esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap.

Bahmut már Liszicsanszk és Szeverodonyeck júniusi-júliusi elfoglalása óta lényeges célpontja az orosz fegyveres erők térségbeli lassú előrenyomulásának.

A moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy sikeresen visszaverték az ukrán előretörési kísérleteket Donyeck, Herszon és Mikolajiv régióban, valamint országszerte folytatták légicsapásaikat különböző katonai és energetikai létesítmények ellen.

Alekszej Kulemzin, Donyeck oroszbarát polgármestere arról tájékoztatott, hogy az ukrán erők tüzérségi csapásainak következtében súlyos károk keletkeztek az önkormányzat épületében. „Csoda, hogy senki nem halt meg” – vélekedett, hozzátéve, hogy nem állt le semmilyen közszolgáltatás a már 2014-ben a Moszkva-párti szakadárok kezére került városban.

Egyes források szerint az ukrán hadsereg ismét ágyúzta a határ túloldalán lévő, délnyugat-oroszországi Belgorodot. A légvédelem állítólag semlegesítette a lövedékek többségét, de a repülőtér közelében két robbanás is történt. Három ember megsebesült.

A helyi hatóságok vasárnap nyomozást indítottak, miután előző nap Belgorod megyében két fegyveres egy katonai lőtéren Ukrajnába készülő önkéntesekre nyitott tüzet. Tizenegy ember meghalt, tizenöt másik megsebesült. A helyi médiában terroristának minősített elkövetőket agyonlőtték.

A Kreml közölte, hogy a támadók egy volt szovjet tagköztársaságból származnak, azt azonban nem nevezték meg, hogy melyikből.

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó értesülései szerint a két férfi a muszlim többségű, közép-ázsiai Tádzsikisztánból származik, és egy vallási vitát követően támadtak a helyszínen lévőkre.

Logisztikai problémák

A brit katonai hírszerzés legfrissebb jelentésében rámutatott, hogy Oroszország komoly logisztikai nehézségekkel néz szembe Ukrajna déli részén a Krími híd október 8-i felrobbantása miatt.

Hasonlóan nyilatkozott az ukrán hadsereg regionális parancsnokságának szóvivője is, aki hangsúlyozta, hogy az ellátás közel háromnegyede ezen az útvonalon keresztül érkezett az inváziós erők térségben állomásozó egységeihez.

Kijev egyébként nem ismerte el a felelősséget a robbantásért, de üdvözölte a történteket.

Hétfőn az európai uniós külügyminiszterek várhatóan megszavazzák egy kiképzőmisszió megindítását 15 ezer ukrán katonának, illetve újabb ötszázmillió eurós katonai segítségnyújtási csomagot fogadnak el a megtámadott ország számára.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG