Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb erőszakos tömegoszlatás, letartóztatások Georgiában


A rendőrség megpróbál őrizetbe venni egy tüntetőt az „orosz törvény” elleni ellenzéki tüntetésen a georgiai Tbiliszi központjában 2024. május 13-án
A rendőrség megpróbál őrizetbe venni egy tüntetőt az „orosz törvény” elleni ellenzéki tüntetésen a georgiai Tbiliszi központjában 2024. május 13-án

Húsz embert, köztük két amerikai és egy orosz állampolgárt is őrizetbe vettek hétfőre virradóra Tbilisziben a külföldi ügynökökről szóló, sokat bírált törvény elfogadása elleni újabb tüntetésen.

A hatóságok erőszakkal oszlatták fel a parlamentnél összegyűlt tömeget. A helyszínen készített videók egyikén látható, amint a maszkot viselő rohamrendőrök súlyosan bántalmaznak egy demonstrálót. Egy másik felvételen az látszik, amint egy vérző fejű férfit ütlegelnek, letépik a pólóját.

Hétfőn kerül a képviselők elé harmadik – és egyben utolsó – olvasatra a vitatott, orosz mintára bevezetni kívánt törvény, miután nemrég már megszavazták második olvasatban.

A jogi bizottság mindössze 67 másodperc alatt megszavazta az indítványt, így a plénum elé kerülhet. Az ellenzék bojkottálta az ülést.

Újabb összecsapások Tbilisziben: a rendőrség húsz tüntetőt vett őrizetbe
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:20 0:00

Az előző napi demonstráció csak a legutóbbi volt az utóbbi hetek hasonló megmozdulásainak sorában, miután a kormány nemrég bejelentette, hogy ismét beterjeszti a tavaly már elvetett külföldiügynök-törvényt, amelynek alapján minden egyes, külföldi finanszírozást kapó szervezetnek nyilvántartásba kellene vetetnie magát jelentős pénzbírság terhe mellett.

Szalome Zurabicsvili georgiai elnök a törvény vétóját helyezte kilátásba, amennyiben a parlament a várakozásoknak megfelelően harmadik olvasatban is megszavazza. A kormánypártnak viszont megvan az államfői vétó felülírásához szükséges többsége a törvényhozásban.

Ehhez kapcsolódóan: Miért robbantott ki tüntetéseket a „külföldi befolyás” visszaszorítását célzó törvény Georgiában?

Tavaly végül visszavonták a tervezetet, miután akkor is jelentős tiltakozást váltott ki belföldön, továbbá az Európai Unió és az Egyesült Államok részéről.

Bírálói szerint a jogszabály erősen emlékeztet egy 2012-es oroszországi törvényre, amelyet azóta is az ellenvélemények visszaszorítására használnak. Sokan úgy gondolják, hogy a törvény a tekintélyelvűség irányába mozdítaná az országot, és sértheti az európai uniós csatlakozási törekvéseket.

A kormánypárt, amely az ország EU-, illetve NATO-ambíciói ellenére szorosabbra fonta a kapcsolatot Oroszországgal, azzal érvel, hogy a törvényre az átláthatóság és az „álliberális értékek” elleni küzdelem érdekében van szükség.

Ehhez kapcsolódóan: A rendőrség erőszakkal oszlatta fel a külföldiügynök-törvény ellen tüntető tömeget Georgiában

Az amerikai külügyminisztérium korábban elítélte a tüntetőkkel szembeni erőszakot és a parlamenti szavazást.

„A georgiai kormány nyilatkozatai és intézkedései nem állnak összhangban az európai uniós és NATO-tagságot megalapozó demokratikus értékekkel, ezáltal veszélybe sodorják Georgia útját az euroatlanti integrációba” – írták a kiadott közleményben.

„Az Egyesült Államok elítéli a Kreml inspirálta »külföldibefolyás-törvény« elfogadásának előrehaladását a georgiai parlamentben, illetve a kormányzati tisztségviselők által a megvédésére használt hamis narratívát. Mi a georgiai emberek mellett állunk, és azon joguk mellett, hogy hallathassák a hangjukat” – emelték ki.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is az integrációs irányvonal tartására szólította fel az ország vezetését.

Túlnőtte a georgiai fővárost a külföldiügynök-törvény elleni tiltakozás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG